Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
ARRIBA LA FRUITA

Bon dia família!

Arriba la fruita,

Aquest mes de maig comença la temporada de la fruita. Cireres, maduixes i albercocs són els que enceten la campanya, seguiran els paraguais, préssecs, nectarines, peres, melons, síndries, pomes i al final de tot, el mes de setembre, raïms i codonys.

En aquests cinc o sis mesos, el nostre paladar gaudeix de la dolçor de la fruita de temporada i madurada a l'arbre que res té a veure amb la de la resta de l'any (exceptuant taronges i mandarines).

A disfrutar-la!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-15

TOMAQUERES AL CAMP

Bon dia família!

Ja entrats al mes de Maig esperem que el temps no ens torni a sorprendre amb una de les seves, ja que aquesta setmana passada ja vam plantar les primeres tomaqueres al camp!

Feia dies que ho teniem pendent. Havíem fet la planificació per plantar les tomaqueres a finals d'Abril però mirant la previsió meteorològica i veient que podien venir gelades ho vem anar aplaçant. I sort!

A part de les tomaqueres, la setmana passada, ens va tocar replantar unes quantes files de carbassó, cogombre i mongeta. Aquestes sí que les havíem plantat uns dies abans i el fred ens les va matar casi totes.

Aquestes plantes d'estiu, per créixer, necessiten la terra calenta per anar bé més de 10ºC. Si baixa més es frenen molt i no avancen, i sota zero es moren.

Al camp sempre s'ha d'estar pendent del temps i és ell qui ens marca el ritme.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-08

UNA GELADA INESPERADA

Bon dia família!

Estava tot tant bonic, tant florit i ple de vida, i de cop ens ha arribat l'onada freda del nord, que ens ha deixat l'hort, els fruiters i la vinya ben tocats.

Ara, ja entrant el maig esperem que ben aviat torni a fer bon temps, i puguem tornar a refer el què es pugui.

El Xoriguer no té por al fred, hi ha posat els seus cinc ous al forat de ventilació de les golfes, i ara els està covant.

Mireu com ha quedat la vinya.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-01

Bon dia família!

Ben entrats a la primavera, tot es vol espigar! Ara comença la temporada més difícil a l'hort.

Amb l'augment d'hores de sol i de temperatura totes les plantes de la temporada passada i que han passat l'hivern al camp, s'espiguen, floreixen i fan llavor. Amb aquest procés la majoria de plantes experimenten canvis i ja no les podem consumir. Per altra banda les noves hortalisses que ja hem començat a plantar encara no han tingut prou temps de créixer per a que les puguem servir.

Aquesta època és dons moment de canvi i renovació en que anem deixant els productes de l'any anterior per anar donant pas mica a mica a les verdures de la nova temporada.

Aquests darrers dies hem plantat la darrera tanda de cebes de figueres, una nova tanda de carbassons, els primers cogombres i aviat..... la primera tanda de tomaqueres! Esperem que aquestes nits fredes que estem tenint últimament no les perjudiqui i avancin ràpid fins a fer el fruit.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-24

LA PASQUA

Bon dia família!

Aquest any la Pasqua ens ha portat un munt de flors, i en els sembrats ja s'hi comencen a veure les espigues.

Els ametllers aquest any estan plens d'ametlles, ara són verdes i l'ametlló està quallant, al punt per menjar-se'ls tendres.

La vinya també comença a brotar.

La natura ens mostra la seva força i la seva potencia amb una explosió de vida i ens deixa un altre any bocabadats.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-19

ARRIBA EL BON TEMPS

Bon dia família!

Aquesta època a l'hort hi ha una activitat frenètica!! Amb l'arribada del bon temps i l'augment de les hores de sol tot s'accelera.

Aquesta setmana passada vam seguir plantant cebes, ara les de figueres. Com sempre, no les plantem totes de cop sinó que en fem la meitat ara i la meitat d'aquí unes dos setmanes.

També hem plantat els primers carbassons de la temporada. Com sempre farem dues varietats, ara hem plantat la negra que son els de sempre i d'aquí uns dies en farem també de la blanca.

Aquest any hem fet planter de mongeta per menjar tendra. Hem fet el planter dins de l'hivernacle i ara que ja té les primeres fulles l'hem trasplantat a camp. Al camp la terra encara no és molt calenta i aquestes plantes d'estiu els costa una mica arrancar.

Finalment, divendres passat varem plantar les primeres tomaqueres. Les vam fer dins del petit hivernacle que tenim i per tant no en vam poder fer gaires però si tot va bé ens ajudarà a poder gaudir de tomàquets bons i gustosos uns dies abans. Tots aquests productes però encara necessiten unes setmanes o algun mes per estar a punt per collir.

Ara, el que comença a arribar són les faves. Les primeres que collim son les plantades a mig Octubre, pel Pilar. Han passat tot l'hivern al camp suportant el fred i les gelades, ara amb el bo han fet flor i ja en podem començar a collir! Aviat també arribaran els pèsols i les carxofes, que ja es comencen a intuir entre les fulles de la planta.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-10

EL NOSTRE PA D'ESPELTA
EL NOSTRE PA D'ESPELTA,

Bon dia família!

L'espelta és una varietat de blat que no ha estat manipulada ni creuada amb altres varietats, el que la fa més pura.

El pa fet amb massa mare és millor per a la salut i molt més digestiu. Millor per la salut perquè aporta tots els minerals presents en els cereals i més digestiu perquè en el moment de la fermentació, amb els seus propis llevats naturals, fa que la farina es transformi fent-la més digestiva.

Els pans elaborats amb massa mare tenen un sabor inconfusible i incomparable i a més a més de les seves característiques, la seva tendresa dura més temps.

Els múltiples beneficis de l'espelta fan que el pa d'espelta sigui una opció molt interessant per a les persones. El seu alt contingut en fibra el fa un aliment excel·lent per a problemes de restrenyiment.

És important, però, no oblidar que el pa d'espelta ha de ser elaborat amb farina integral i ecològica, ja que si elaborem un pa amb farina refinada haurem eliminat molts dels nutrients que ens aporta.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-03

LES PATATES

Bon dia família!

Déu n'hi do quin aiguat va caure divendres a la nit! Fins i tot va nevar i dissabte ens vam llevar amb el paisatge ben blanc!

Tota aquesta aigua anirà bé i és benvinguda en un lloc tant sec com Camps però caiguda tant de cop ens ha xafat una mica les faveres més grosses.

Diuen que les patates per anar bé s'han de fer per Sant Josep. Vem agafar el llunari per triar el millor dia i més pròxim al 19 de Març i aquest ens indicava que havíem de plantar el divendres. Tot i la recomanació del llunari, veient que venien pluges, vam decidir avançar el dia i finalment ens vam decidir per dimecres al mati.

Per evitar possibles malalties és bo agafar la llavor de patata provinent de zones de més altitud. L’any passat la teníem de la zona del Solsonès però malgrat a la sequera de l’estiu passat la collita no va ser bona i enguany l’hem anat a buscar a Montant de Tost, a l’Alt Urgell.

Les hem tingut unes tres setmanes esteses al magatzem per tal de que comencessin a fer el grill. Dimarts a la tarda, el dia abans de plantar-les les vem tallar. De cada patata, depenent de la seva mida i número de grills que tingui en podem fer varis talls, de cada un dels quals en sortirà una patatera. Aquest any tornarem a plantar les varietats Red Pontiac, la patata vermella que arriba més primerenca, i la Kennebec, la patata blanca que fem servir per guardar i que encara us estem servint.

Dimecres al mati vam plantar les patates amb l'ajuda d'en Josep de Cal Tomaset. Va venir amb el seu tractor i la sembradora de patates que fa uns cavallons ben grossos i ben rodons. Ara caldrà esperar uns dies a veure si neixen totes!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-27

NOUS ENVASOS

Bon dia família!

Envasos Bac in Box,

Ja us ho havíem dit, estàvem buscant una solució perquè el vi “sense sulfits” no es piqués,i ara sembla que l'hem trobat.

Portem dos mesos fent proves i sembla que va bé.

Tenim envasos de 3 i 5 litres, bé, i també l'ampolla de sempre de 3⁄4 de litre amb vidre.

Com funciona el Bac in box?

És un recipient que s'omple i es va buidant sense entrada d'aire, de manera que la bossa contenidora, es va estirant o encongint a mida que s'omple o es buida. S'ha de tenir en compte, que l'aixeta ve precintada, i abans de començar, s'ha de treure el precinte, si no, no podrem obrir-la.

Atreviu-vos a provar-lo, és diferent, sense pretensions, però ajuda a una bona digestió.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-20

EL PLANTER

Bon dia família!

Aquest bon temps dels últims dies ens fa pensar en l'estiu i els seus productes, tomàquets, pebrots, síndries, melons...

Certament, encara queden dies per a poder tenir aquests productes al nostre hort però és ara, quatre mesos abans de que puguem collir el primer tomàquet que comença la seva preparació.

A finals de febrer vam preparar el planter de les tomaqueres d'aquest pròxim estiu.

Per fer el planter agafem unes safates de porexpan que reutilitzem cada any i les omplim de terra barrejada amb compost per tal de que la llavor tingui aliment.

A cada forat de la safata hi deixem una de les llavors que durant l'estiu passat vam seleccionar i guardar dels tomàquets més macos que teníem. Una vegada tenim les safates plenes les guardem a l'hivernacle perquè les llavors tinguin una bona temperatura per germinar i les reguem cada dia amb aigua tèbia una o dues vegades per mantenir la humitat de la terra.

Una vegada germinen s'han de mantenir netes d'herba, que també els neix al seu voltant, i pensar a regar-les cada dia fins al maig quan les plantem al camp.

Fer el planter és una bona feinada i un bon compromís, no ens el fem pas tot! Però fer-ne és una bona pràctica tant per assegurar la qualitat de les plantes, per veure i ser conscient de tot el cicle, com per mantenir les varietats i llavors pròpies.

Com tot avui en dia, la varietat de llavors i plantes està controlat per unes poques multinacionals que a base de lleis, patents i modificacions genètiques pretenen decidir el que es planta i el que es menja. Per tant és també feina nostra procurar mantenir les varietats i herència genètica del nostre territori.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-13

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  

© Menjar sa Esteve SCP