Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
LA FAUNA DE CAN FEIXAS

Bon dia família!

A pagès no hi sobra mai ningú. Sempre hi ha feina...hi ha feina pels més grans, pels joves i pels xics. També n'hi ha pels gossos i pels gats.

Aquest agost ha fet 12 anys que vam aterrar aquí. Llavors hi vam trobar el Tom que era el gos dels masovers, el Rossend i la Ma Àngels. I Quan ells van marxar el gos es va voler quedar amb nosaltres.

També vam anar a buscar el Puc a la gossera, els dos gossos, que llavors tenien uns 3 anys cada un, ens han deixat, primer el Tom a la tardor del 2016, després el Puc aquest juliol... Han estat uns bons gossos, creients, i col·laboradors, endreçant gallines, vigilant a la nit que no s'acostés el porc senglar, acompanyant-nos a totes les feines, vigilants per si s'acostava algú... Ara ja fa dos anys que tenim el Ros, i ell també és un bon gos, la feina que més li agrada és vigilar els excursionistes que s'enfilen per les muntanyes planes d'aquí i fer de guia de muntanya. També empaita el porc a la nit i ens fa companyia en les diferents feines. Fa dues setmanes li hem buscat un company, el Blau, que com que té una mica de gos pagès, esperem que ens ajudi a endreçar les gallines, tal i com ho feia el Puc...

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-08-29

SEGUIM AMB ELS CULTIUS D'HIVERN

Bon dia família!

Aquesta setmana continuem plantant els cultius d'hivern. Després dels bròquils i cols ara ha sigut el torn dels calçots.

Per plantar els calçots obrim un bon sorc i hi anem col·locant les cebes de calçot. Quan aquestes comencin a grillar les anirem calçant fins a tenir uns calçots ben llargs i guapos. L'any passat els vam començar a collir abans de Nadal i fins a finals de Març. Esperem que aquest any la temporada sigui igual de bona!

També és moment d'anar collint i preparant els cultius de guardar, com les cebes i els tomàquets de penjar. Les cebes les deixem netes i en caixes ventilades perquè allargui la seva conservació i dels tomàquets en fem ramells i els pengem al celler.

Salut i bona festa major als manresans i manresanes!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-08-21

FEINADA

Bon dia família!

A mig agost al camp no és pas època de vacances! Aquestes són les setmanes més productives de l'any. Tots els cultius estan a ple rendiment, tenim de tot i en quantitat. Ara, aprofitant l'abundància de productes és el moment de fer-ne conserva per tal de guardar tot el producte que no servim fresc. Així dons aquests dies estem dedicant una part important de la jornada a la cuina.

Si no n'hi hagués prou, és ara, abans que s'acabi l'estiu que s'han de plantar tots els cultius d'hivern. Aquesta setmana farem una plantada gran de bròquils, cols, coliflors, etc. Tot i que encara fa calor, ja fa uns dies que es va notant com s'escurça el dia i per tant les hores sol. El sol i la seva calor són necessaris perquè les plantes creixin i si volem que els cultius d'hivern siguin grans quan arribi el fred no podem perdre pistonada. Diuen que cada setmana que deixes passar a l'agost és un mes més tard que comences a collir.

Toca pencar fort per assegurar un bon hivern!

Salut!

Aquesta setmana repartirem totes les comandes dijous ja que dimarts és la mare de déu d'agost.

2017-08-14

ANY DE PEBROTS

Bon dia família!

Sembla que aquest any és any de pebrots. Tan el pebrot llarg italià com el pebrot de quatre morros per escalivar estan més guapos que mai. El pebrot verd italià és el que consumim normalment abans de madurar i que podem fer tan fregit com escalivat per acompanyar els nostres plats. Aquest tipus de pebrot és molt ric en vitamines, especialment la vitamina C i també ajuda a cremar grasses.

Aquesta setmana acabarem de posar les canyes a les mongetes del ganxet i a les noves tandes de mongeta tendra, que amb aquesta calor han espavilat ben ràpid.

Salut i bones amanides de tomàquet!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-31

ELS CEREALS I ALTRES HERBACIS

Bon dia família!

Aquesta setmana passada hem acabat de segar l'espelta, que és l'últim herbaci que recollim cada any. Tot i que ha sigut un any de molta sequera, la collita d'ordi, alfals i d'espelta ens han anat prou bé, en canvi la de civada amb besses ha estat un desastre.

Amb l'espelta recollida quasi en tindríem, si tot va bé, per passar uns dos anys fent el pa.

Amb el farratge i cereal recollit, ens en sobrarà si no ampliem el bestiar, dons actualment només tenim una vaca i un vedell. Estem mirant i buscant per reactivar aquesta activitat a veure si trobem algú que li agradés i li pogués interessar.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-24

AMPLIEM EL REBOST

Bon dia família!

Amb aquesta calor i la falta de pluja els porcs senglars busquen la humitat i els últims dies els hem tingut voltant per l'hort. Finalment, gràcies el pastor elèctric, sembla que ja no entren. Tot i així han aprofitat per menjar unes quantes files d'enciam que teníem apunt per servir.

Aquesta setmana començarem a servir els primers tomàquets i mongeta tendra. Els primers tomàquets ja van madurant i en pocs dies ja els tindrem en ple rendiment i en podrem gaudir durant tot l'estiu i fins que arribi el fred.

Des de la setmana passada també hem començat a servir les patates noves. Com cada any servim primer la patata vermella que és la més primerenca.

Melons i síndries ja comencen a tenir una bona mida. Tot i així els hi falten uns dies per estar al punt de maduració i poder-los servir.

Aprofitant que carbassons i cogombres estan produint com mai, us oferim la opció de caixes de 5 i 3kg a un preu més econòmic.

Salut i passeu per l'ombra!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-17

L'AIGUA

Bon dia família!

En aquests mesos d'estiu, hem de fer una reflexió sobre la importància de l'aigua. Les persones animals i vegetals, som més de 70% aigua, i per això és la nostra necessitat vital.

Aquí a can Feixas, fem servir l'aigua d'un pou per regar, que prové d'un aqüífer d'una fondària d'uns 150m. En aquests últims anys la disponibilitat ha minvat moltíssim, encara que la qualitat es manté.

Per l'ús domèstic disposem de dos altres pous artesians d'uns 10 o 12 m de fondària, on el que ens vam trobar quan vam arribar, fa més de 12 anys, uns alts nivells de nitrats degut a la aportació de purins i nitrats químics que s'utilitzaven per adobar tant els camps de Can Feixas com els dels veïns.

D'ençà que vam arribar fem anàlisis de l'aigua regularment i hi mirem els nivells principalment de nitrats, sulfats i bacteris. Amb el temps, al no utilitzar productes químics ni purins, la qualitat de l'aigua ha anat millorant molt.

Per nosaltres és un dels més grans reptes el disposar d'aigua bona, sense tractaments.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-10

LES PRIMERES ALBERGÍNIES

Bon dia família!

Aquests dies la calor ens ha donat una treva i hem tingut alguns petits ruixats que l'hort sempre agraeix.

Les albergínies blanques ja van arribant i en podrem començar a servir, encara que de moment en poca quantitat. Aquesta varietat hortofructícola sempre havia format part del rebost dels bagencs i bagenques, però es va deixar de cultivar fa un segle. El seu gust és més suau que el de l’albergínia negra, però la seva conservació és més complicada perquè madura més ràpidament.

Per altra banda la mongeta tendra li costa d'arribar, esperem que en les properes setmanes poguem començar a servir-vos la primera.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-03

PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS

Bon dia família!

Ara, als voltants de Sant Joan, és l'hora de recol·lectar la major part de les herbes aromàtiques i medicinals, per assecar-les en una ombra ventilada, i guardar-les per gaudir-les la resta de l'any.

Ara, és l'hora de collir la til·la, l'hipèric o herba de Sant Joan, l'orenga, la sàlvia, l'espígol o lavanda, algunes ja les havíem collit, com el timó o la farigola, com el llorer, que les vam collir al dia de rams.

Aquesta setmana hem fet la melmelada de préssec, ara estan guapíssims i al punt de dolços.

Salut!

El til·ler en flor:

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-26

QUINA CALOR!

Bon dia família!

Ja estem a punt d'entrar a l'estiu tot i que amb aquesta calor sembla que hi siguem ja fa dies.

La calor i el dia ben llarg agrada a les plantes que van creixent i es veu com avancen d'un dia per a l'altre, això si, no ens podem pas oblidar del reg si no volem que la secada passi factura.

La setmana passada vem acabar de clavar les canyes a totes les tomaqueres! Quan la tomaquera comença a créixer, passem amb el motocultor per treure l'herba que els neix al seu voltant i tot seguit clavem les canyes que els faran de tutor perquè creixin rectes i endreçades. Una vegada hem clavat totes les canyes, cobrim el terra del costat de les tomaqueres amb palla per tal de que l'herba quedi ofegada, sense llum i no torni a sortir. Aquesta cobertura de palla també ens ajuda a mantenir la humitat de la terra i que l'evaporació sigui menor.

Amb tot això, ja hi ha bastants tomàquets a les plantes. Encara són petits i verds però es veu que queda ben poc per a poder-ne collir els primers. Avui també hem pogut veure les primeres albergínies blanques que comencen a sortir i fins i tot algun pebrot!

Pels tomàquets, pebrots i albergínies tot i que creixen amb ganes, encara ens haurem d'esperar algunes setmanes. De moment els que ja produeixen amb ganes són els carbassons, tant blancs com negres. I aquesta setmana estrenem també mongetes i cogombres!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-19

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  

© Menjar sa Esteve SCP