Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
BONES FESTES!

Bones festes família!

Aquesta setmana és la última de l'any, tot i les festes servirem com sempre, dimarts i dijous.

Aprofitem per donar-vos les gràcies per la vostra confiança i desitjar-vos bones festes i feliç 2017.

Salut i abraçades!

2016-12-27

CALÇOTADES PRIMERENQUES

Bon dia família!

Aquesta temporada els calçots s'han espavilat més que de costum! Normalment és un cultiu que no arriba fins a finals de gener però aquest any gràcies a la bona temperatura que ha fet durant la tardor, unes bones regades i una bona feina traient herba i calçant les plantes ens ha permès que ja tinguem calçots a punt per collir abans de final d'any!

Un altre cultiu que ja està a punt per a ser collit son els bròquils romanescos. Aquests bròquils tenen un desenvolupament una mica més lent que els altres i han sigut els últims d'arribar. Són una varietat molt curiosa hibrida entre el bròquil i el bròcoli, que destaca pel seu aspecte tant peculiar en forma de fractal. A part de bonics també son boníssims!

Ara que tenim tants bròquils i cols és el moment d'aprofitar per conservar-ne uns quants. De tant en tant s'han d’anar repassant les plantes per tal de localitzar les que estan més avançades. Abans de que s'espiguin o es tornin lletges, les collim, netegem, escaldem i guardem congelades per poder-ne gaudir més endavant!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-12-19

ADDITIUS ALIMENTÀRIS. ELS SULFITS

Bon dia família!

Després d'una setmana una mica estranya tornem, per uns dies, a la rutina!

Els productes de menjar sà, com ja sabeu, no contenen sulfits!

L'anhídrid sulfurós (sulfits), és un dels conservants més utilitzats en alimentació. La seva numeració com a additiu alimentari figura amb els números E-220, E-221, E-222, E-223, E-224, E-226, E-227 i E-228. S'utilitza en la conservació de:

a) Begudes: Vi, cava, vinagre, sidra, cervesa, sucs de fruita, most, moscatell...

b) Aperitius: Patates fregides, galetes, productes aperitius, salsa de mostassa...

c) Fruites: Raïm de taula, fruits secs...

d) Transformats de fruites: Melmelades i confitures.

e) Amanides: Amanides preparades en bosses (aquestes han tingut molts incidents en asmàtics).

f) Càrnics: Embotits, pernils, carn picada, hamburgueses, botifarres, salsitxes, frankfurts..., a vegades s'utilitza per donar a la carn aspecte més fresc, més vermella i acabada de tallar.

d) Peix: Crustacis, musclos, pops, calamars...

La ingesta total diària acceptada en la Comunitat Europea, està establerta en 0,7mg/kg de pes corporal, i actualment, com que s'incorpora a tants aliments la ingesta total es supera en molts grups de població.

Els efectes dels sulfits és la inhibició de bacteris, fongs i llevats, per tant d'efectes directes en el nostre sistema digestiu.

És per això que a Can Feixas mai hem utilitzat cap mena de “sulfits”, i som molt contraris a la seva utilització. El problema més gran en que ens hem trobat, és per la conservació del vi, és per això que estem treballant per pal·liar aquest problema, properament servirem el vi en envasos “ Bac in box”, els quals permeten omplir i buidar aquest recipients amb l'absència d'aire. Ja us avisarem quan ho tinguem disponible.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-12-13

ELS CEREALS

Bon dia família!

A finals d'octubre vam acabar de sembrar tots els camps extensius. En aquests camps de secà hi sembrem el ferratge per fer el menjar dels animals, i l'espelta per fer el nostre pa. Per no tirar-hi purins ni herbicides ni pesticides, fem rotacions i guarets, les rotacions vol dir que on hi ha l'espelta un any, al següent no n'hi tornarem a plantar, perquè un mateix sembrat demana sempre els mateixos nutrients, i desgasta molt el sòl, el guaret, vol dir que deixem reposar el camp perquè es recuperi també de nutrients.

La humitat ha ajudat molt a germinar les llavors, i amb aquestes pluges, ja s'endevina que començaran a créixer els sembrats.

D'espelta en sembrem un camp d'una hectàrea cada any. Diríem que l'espelta és un blat antic, de canya molt alta, que quan creix ofega les herbes que queden per sota l'espiga i és bastant resistent a la sequera. L'espelta, que ara està de moda, ja es plantava aquí en aquestes contrades per allà al 1500, i potser abans... Doncs això, el pa que fem és de farina de l'espelta que plantem i sense cap tractament, la molem el mateix dia que fem el pa, la fem fermentar amb massa mare de la mateixa farina, com s'havia fet sempre. El resultat, un pa rústic, consistent, perquè l'espelta té poc gluten, totalment natural, amb tanta fibra que és podria dir que és medicinal.

Atenció!:

La setmana que ve repartirem dilluns dia 5 i dimecres dia 7 ja que els dies habituals cauen tots dos en festiu.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-28

ELS ESPINACS

Bon dia família!

Aquesta setmana arriben pluges abundants! Aquesta aigua anirà molt bé per cultius com l'espinac, que hem sembrat en les zones de l'hort que descansen durant l'hivern. Aquests espinacs els servirem durant tots els mesos d'hivern i els que quedin a camp serviran com adob en verd.

Després de les glaçades ja podem començar a netejar els cultius d'estiu. Treure canyes de tomaqueres i mongeteres per tal d'endreçar-les per l'any vinent, plegar i revisar les mànegues de reg i picar les restes de cultius per així utilitzar-les d'adob.

Ja gairebé hem collit totes les mongetes del ganxet i aquests dies començarem a separar el gra de la tavella per començar-les a servir ben aviat.

Salut i paraigua!

2016-11-22

ELS CULTIUS D'HIVERN

Bon dia família!

Aquesta setmana passada ja van arribar les primeres gelades a la comarca! Això a les plantes d'estiu com les tomaqueres, pebroteres, etc. no els agrada gens, necessiten escalfor per viure. Tot i que les gelades no han estat prou fortes com per matar aquests cultius, si que els han deixat molt tocats i pràcticament ja no produeixen.

Per altre banda tenim els cultius d'hivern com son les cols i els bròquils que ja van arribant i de varis colors!

Els vam plantar a final d'estiu, entre l'agost i el setembre per tal de que aprofitant la calor d'aquelles mesos creixessin i es desenvolupessin. Ara, uns tres mesos més tard, amb el fred gairebé no creixen i comencen a fer el fruit o el cabdell.

Aquests cultius, igual que els que creixen sota terra com les pastanagues i els porros, resisteixen bé les baixes temperatures i inclús, en el cas de les cols, es tornen més bones un cop han estat tocades pel fred.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-14

ELS POLLASTRES

Bon dia família!

Ha arribat el fred, però just a temps perquè els més petits hagin posat plomes. En temps de fred, també aprofitem l'hivernacle del planter perquè escalfi pollastres ànecs i pollets. Ells també mengen tots els cuquets i netegen i abonen la terra, perquè quan torni a venir el planter estigui ben net de plagues i ric en nutrients. Estigueu alerta, perquè aviat posarem pollastres a la llista.

Ah, i les Olives...

Entrada la tardor, collim les olives verdes, algunes les xafem, i ens les podrem menjar en dues setmanes, altres les tallem i ens les podrem menjar en un parell de mesos i les altres les deixem senceres i ens les menjarem en un any. Les adobem amb sajolida i fonoll.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-11

ELS CALÇOTS

Bon dia família!

Apunt d'entrar al Novembre, amb els dies calorosos i les nits fresques, ens llevem cada matí ben emboirats.

Aquests dies ja podem començar a gaudir dels primers bròquils i cols plantades a l'Agost, de moment però arriben en poca quantitat.

Amb la saó hem aprofitat per fer la primera calçada als porros i calçots. Els porros nous els començarem a collir en una setmana i els calçots, tot i que encara els hi falta algun meset, creixen ben guapos.

També hem començat a collir les mongetes del ganxet. Les plantes ja s'han començat a assecar i n'anem collint les tavelles més seques. Ara les deixarem uns dies al sol i més endavant en separarem el gra de la pellofa.

Salut i bona castanyada!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-10-31

AMPLIANT LA FAMÍLIA

Bon dia família!

Aquesta setmana hem augmentat la família, ens ha nascut un vedell, i ja l'esperàvem, perquè ara les vaques estaven molt avorrides sense xics. L'altre vaca també n'ha de tenir un, però encara falten un parell o tres de mesos.

Ah, a les gallines velles els hem posat una xarxa per cobrir-les, avui hem vist l'aguilot que no es rendeix, i va estudiant des de dalt un arbre si a la xarxa hi ha algun forat per emportar-se el seu àpat, de moment no l'ha trobat.

Pensant en la setmana que ve, dimarts és tot sants i no repartirem. En el seu lloc es podrà fer la comanda pel dimecres i també dijous, com sempre!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-10-24

ELS CULTIUS D'ARREL

Bon dia família!

Aquest dissabte vam estar a Som Terra, el primer mercat ecològic i de proximitat de Sallent. El següent cap de setmana ens podreu trobar a la Fira d’Economia Social i Solidària de Barcelona (http://www.firaesc.org/). Els caps de setmana tampoc parem!

Amb aquestes pluges tenim la terra perfecte per treballar-la i fer els últims cultius abans que arribi el fred. Aquesta setmana sembrarem els espinacs i les primeres faves, i també farem l’última tanda de bròquils i cols.

Mentre els cultius d’estiu es van apagant, els cultius d’arrel com el nap i la remolatxa estan espectaculars. La remolatxa no pot faltar en un menú saludable, perquè és rica en vitamines i minerals amics de la nostra salut i bellesa −com ara el magnesi, el zinc, el ferro i el calci−, en una combinació única que posa en marxa un agent prodesintoxicant en el nostre organisme i que, per tant, els converteix en excel·lents purificadores de la sang i del fetge. A la cuina la podeu utilitzar tan crua com cuita en amanides i cremes.

Salut!

IMG WA by canfeixas on 500px.com

2016-10-18

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  

© Menjar sa Esteve SCP