Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
LA PODA

Bon dia família!

Abans que arribi de veritat la primavera i es dispari la feina a l'hort podarem les oliveres i ametllers.

Amb la poda busquem aconseguir una bona producció de l'arbre i que aquest tingui una forma que ens permeti fer la collita amb facilitat.

Per millorar la producció, tallem les branques més velles i deixem lloc a les més noves i productives. També aclarim l'arbre en general per tal que entri la llum del sol i totes les fulles puguin captar l'energia que aquest els dóna.

Per facilitar-nos la feina de cara a la collita procurem que l'arbre agafi una forma que ens permeti arribar a les diferents branques sense dificultat. Així en termes generals mirem de tallar les branques que pugen massa altes i les que van massa baixes. També netegem el centre de l'abre per tal de poder-hi entrar bé.

La poda però s'ha de fer amb moderació ja que si ens passem l'arbre pateix i la producció se'n ressenteix. En general s'acustuma a marcar el límit de poda en un 30% anual del volum de fulla o branca productiva.

Una vegada feta la poda, tot el brancam el piquem i trinxem per tal d'incorporar i millorar el sòl.

Finalment passem amb el cultivador entre les files d'arbres per trencar la terra i que les arrels respirin millor.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-06

JA TENIM L'OLI

Bon dia família!

Un oli estupendo. Hem cuidat tots els detalls i el resultat es nota!

Hem cuidat les oliveres centenàries al secà, les hem podat delicadament, no les hem tractat amb res, les hem escardejat (trencat la terra) i al final hem collit les olives en el seu punt òptim de maduració.

Tot això ja ho feiem els altres anys, però potser per la picada de la mosca o bé pels mètodes mecànics del prensat de la pasta d'olives, ens donava un oli sense una diferenciació clara del que es troba al mercat.

No ha sigut un any d'una gran collita i no en tenim gaire d'aquest oli.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-01-25

FRED SIBERIÀ

Bon dia família!

Sembla ser que aquesta setmana ha d'arribar una onada de fred siberià. De moment avui dilluns fa més bo que no pas fa uns dies, tot i així hem protegit els bròquils, tapant-los amb les seves pròpies fulles per evitar que la glaçada els toqui de ple. No fos cas que al final la predicció del temps sigui encertada...

Aquesta època a l'hort ja mirem de cara a la temporada de primavera/estiu. Ara és el moment de fer la planificació dels pròxims cultius, definir zones i quantitats, així com també fresar i passar el subsolador per tenir la terra preparada per les pròximes plantacions.

Ara també és el moment de collir les canyes que ens serviran per lligar-hi les tomaqueres de l'estiu. Les agafem del torrent que passa pel costat de casa i les apilem al sol perquè s'assequin durant uns mesos abans de lluçar-les.

Salut i tapeu-vos del fred!

IMG_20170116_111640.jpg by canfeixas on 500px.com

2017-01-17

L'OLI

Bon dia família!

Aquest any i després de dos anys dolents, esperem tornar a gaudir de l'oli al que estàvem acostumats.

Després de molt buscar, hem trobat un molí que treballen les olives amb el mateix procés que com ho feien a Rajadell (i que van canviar). Moldre amb pedra i premsar amb cofins, aquest molí és el Molí de Ribelles.

El bon oli és el resultat de tenir en compte moltes petites coses, algunes d'elles són: La classe d'oliveres, que estiguin al secà, l'altitud adequada per no ensulfatar-les per la mosca, collir les olives madures (desembre o gener), estendre-les mentre no van al molí.

I és clar, després de tenir en compte tants detalls, el molí si no fa les coses adequades, només pot malmetre el resultat final.

Aquest dimarts fem la molta i ja tindrem l'oli!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-01-09

DIA DE REIS
Atencio!: Aquesta setmana repartirem comandes dimarts i també dimecres enlloc de dijous, ja que coincideix amb la cavalcada de reis.

2017-01-02

BONES FESTES!

Bones festes família!

Aquesta setmana és la última de l'any, tot i les festes servirem com sempre, dimarts i dijous.

Aprofitem per donar-vos les gràcies per la vostra confiança i desitjar-vos bones festes i feliç 2017.

Salut i abraçades!

2016-12-27

CALÇOTADES PRIMERENQUES

Bon dia família!

Aquesta temporada els calçots s'han espavilat més que de costum! Normalment és un cultiu que no arriba fins a finals de gener però aquest any gràcies a la bona temperatura que ha fet durant la tardor, unes bones regades i una bona feina traient herba i calçant les plantes ens ha permès que ja tinguem calçots a punt per collir abans de final d'any!

Un altre cultiu que ja està a punt per a ser collit son els bròquils romanescos. Aquests bròquils tenen un desenvolupament una mica més lent que els altres i han sigut els últims d'arribar. Són una varietat molt curiosa hibrida entre el bròquil i el bròcoli, que destaca pel seu aspecte tant peculiar en forma de fractal. A part de bonics també son boníssims!

Ara que tenim tants bròquils i cols és el moment d'aprofitar per conservar-ne uns quants. De tant en tant s'han d’anar repassant les plantes per tal de localitzar les que estan més avançades. Abans de que s'espiguin o es tornin lletges, les collim, netegem, escaldem i guardem congelades per poder-ne gaudir més endavant!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-12-19

ADDITIUS ALIMENTÀRIS. ELS SULFITS

Bon dia família!

Després d'una setmana una mica estranya tornem, per uns dies, a la rutina!

Els productes de menjar sà, com ja sabeu, no contenen sulfits!

L'anhídrid sulfurós (sulfits), és un dels conservants més utilitzats en alimentació. La seva numeració com a additiu alimentari figura amb els números E-220, E-221, E-222, E-223, E-224, E-226, E-227 i E-228. S'utilitza en la conservació de:

a) Begudes: Vi, cava, vinagre, sidra, cervesa, sucs de fruita, most, moscatell...

b) Aperitius: Patates fregides, galetes, productes aperitius, salsa de mostassa...

c) Fruites: Raïm de taula, fruits secs...

d) Transformats de fruites: Melmelades i confitures.

e) Amanides: Amanides preparades en bosses (aquestes han tingut molts incidents en asmàtics).

f) Càrnics: Embotits, pernils, carn picada, hamburgueses, botifarres, salsitxes, frankfurts..., a vegades s'utilitza per donar a la carn aspecte més fresc, més vermella i acabada de tallar.

d) Peix: Crustacis, musclos, pops, calamars...

La ingesta total diària acceptada en la Comunitat Europea, està establerta en 0,7mg/kg de pes corporal, i actualment, com que s'incorpora a tants aliments la ingesta total es supera en molts grups de població.

Els efectes dels sulfits és la inhibició de bacteris, fongs i llevats, per tant d'efectes directes en el nostre sistema digestiu.

És per això que a Can Feixas mai hem utilitzat cap mena de “sulfits”, i som molt contraris a la seva utilització. El problema més gran en que ens hem trobat, és per la conservació del vi, és per això que estem treballant per pal·liar aquest problema, properament servirem el vi en envasos “ Bac in box”, els quals permeten omplir i buidar aquest recipients amb l'absència d'aire. Ja us avisarem quan ho tinguem disponible.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-12-13

ELS CEREALS

Bon dia família!

A finals d'octubre vam acabar de sembrar tots els camps extensius. En aquests camps de secà hi sembrem el ferratge per fer el menjar dels animals, i l'espelta per fer el nostre pa. Per no tirar-hi purins ni herbicides ni pesticides, fem rotacions i guarets, les rotacions vol dir que on hi ha l'espelta un any, al següent no n'hi tornarem a plantar, perquè un mateix sembrat demana sempre els mateixos nutrients, i desgasta molt el sòl, el guaret, vol dir que deixem reposar el camp perquè es recuperi també de nutrients.

La humitat ha ajudat molt a germinar les llavors, i amb aquestes pluges, ja s'endevina que començaran a créixer els sembrats.

D'espelta en sembrem un camp d'una hectàrea cada any. Diríem que l'espelta és un blat antic, de canya molt alta, que quan creix ofega les herbes que queden per sota l'espiga i és bastant resistent a la sequera. L'espelta, que ara està de moda, ja es plantava aquí en aquestes contrades per allà al 1500, i potser abans... Doncs això, el pa que fem és de farina de l'espelta que plantem i sense cap tractament, la molem el mateix dia que fem el pa, la fem fermentar amb massa mare de la mateixa farina, com s'havia fet sempre. El resultat, un pa rústic, consistent, perquè l'espelta té poc gluten, totalment natural, amb tanta fibra que és podria dir que és medicinal.

Atenció!:

La setmana que ve repartirem dilluns dia 5 i dimecres dia 7 ja que els dies habituals cauen tots dos en festiu.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-28

ELS ESPINACS

Bon dia família!

Aquesta setmana arriben pluges abundants! Aquesta aigua anirà molt bé per cultius com l'espinac, que hem sembrat en les zones de l'hort que descansen durant l'hivern. Aquests espinacs els servirem durant tots els mesos d'hivern i els que quedin a camp serviran com adob en verd.

Després de les glaçades ja podem començar a netejar els cultius d'estiu. Treure canyes de tomaqueres i mongeteres per tal d'endreçar-les per l'any vinent, plegar i revisar les mànegues de reg i picar les restes de cultius per així utilitzar-les d'adob.

Ja gairebé hem collit totes les mongetes del ganxet i aquests dies començarem a separar el gra de la tavella per començar-les a servir ben aviat.

Salut i paraigua!

2016-11-22

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  

© Menjar sa Esteve SCP