Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
TENIM TARONGES!

Bon dissabte família!

Aquesta setmana us avancem el correu per informar-vos que la setmana que ve tindrem taronges ecològiques i acabades de collir a la cistella.

El David i la Itziar ens pujaran taronges ecològiques de la seva finca a Llíria (País Valencià), collides durant aquest cap de setmana.

En aquesta època de fred, les taronges ens aporten vitamina C, que ens ajuda a escurçar la durada dels refredats, i estimulen el sistema immunitari; depuren els òrgans, regeneren els teixits i eliminen les substàncies nocives i tòxiques del cos. Tot un luxe, oi?

Salut i vitamines!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-02-10

HAN ARRIBAT LES PLUGES

Bon dia família!

Per fi han tornat les pluges i els aqüífers es podran recuperar una mica gràcies a l'aigua caiguda aquests darrers dies.

A Camps no tenim rius, per tant, plantes, animals i persones depenem de l'aigua de la pluja per a poder beure. Aquí dalt l'aigua de la pluja és doblement important ja que a part de regar directament els horts i les plantes que hi ha sembrades, aquesta aigua s'acumula sota terra i és la que durant l'any extraurem dels pous repartits per la finca mitjançant bombes elèctriques i ens permetrà regar i beure durant els dies de sequera tant habituals en aquesta zona.

Per altra banda, ja fa uns dies vam fer planter de pèsol en safata per assegurar la seva germinació. Han crescut bé i ja toca passar-los al camp. També toca fer una altre sembrada de faves i plantar els alls. Ho haviem de fer aquesta setmana però com que ha plogut ara no podem tocar la terra i ens haurem d'esperar que estigui en saó i es pugui treballar.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-02-05

ELS CALÇOTS

Bon dia família!

Sembla que els calçots ja van arribant, aquest any a un ritme més lent.

La temporada passada vam fer la primera calçotada pels volts de Nadal però aquest any vam tenir unes setmanes de fred intens al Novembre que ho van deixar tot parat.

Amb el clima més amable d'aquestes últimes setmanes s'han anat espavilant i ja els començarem a servir ben aviat.

Recordeu que al rebost els trobareu en diferents formats; en manats de 10 i de 25 per fer-ne un bon àpat a casa o en manats de 100 per calçotades en família i amics.

Aneu preparant el foc i la salsa que les calçotades ja treuen el cap.

Salut i ceballot!

abdac bf cfffe by canfeixas on 500px.com

2018-01-29

LA PLANIFICACIÓ

Bon dilluns família!

A principi d'any s'ha d'aprofitar abans que s'allarguin els dies i els migdies comencin a ser més calorosos per fer la planificació de les plantacions de l'hort, al menys fins a la plantada d'agost! I és que tot i el fred que encara fa ja hem de començar a mirar cap a la nova temporada ja que a principis de febrer començarem a plantar alls, algunes cebes, porros i també faves i pèsols. Per altre banda aviat haurem de començar a preparar les safates on farem el nostre planter, sobretot de tomaqueres.

Però abans de plantar i posar-nos al camp val la pena agafar paper i bolígraf per fer una mica d'esquema i planificació de la temporada.

En aquesta planificació s'ha de tenir en compte què volem plantar i la quantitat que plantarem de cada cultiu. Com que portem un registre anual del que plantem i sabem si en va faltar o en va sobrar, ens basarem amb les dades de l'any anterior per decidir les quantitats del present.

També hem de decidir les dates en que farem les plantacions. Això és de gran importància ja que plantar d'hora et pot permetre començar a collir una mica abans els productes d'estiu però és arriscat ja que una gelada tardana pot cremar totes les plantes i que, com a mínim, haguem de fer la feina dos vegades. L'any passat el 28 d'abril ens va sorprendre a tots amb una gelada que a la zona de Fonollosa va fer força mal.

Una vegada sabent les quantitats i el dia de plantació toca triar la distribució dintre l'hort d'aquests cultius. En aquest punt cal tenir en compte per una banda quines plantes posem de costat ja que n'hi ha algunes que s'ajuden mútuament i d'altres que es molesten. Per altre banda també hem de tenir en compte què s'ha plantat ha cada zona de l'hort en les anteriors temporades ja que no es convenient repetir el mateix tipus de cultiu en una mateixa zona, tant per evitar plagues i per saber també la quantitat de compost que hem d'aplicar. Això se'n diu la rotació de cultius.

Si fem una bona planificació la feina dels propers mesos serà més fàcil i ens facilitarà una bona temporada!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-01-22

ELS ARBRES FRUITERS A L'HIVERN

Bon dia família!

Per la majoria dels fruiters, l'hivern és el moment del repòs.

Als fruiters de fulla caduca, que són els que més tenim aquí, ametllers, presseguers, cirerers, pomeres, pereres, albercoquers, els convé acumular “hores de fred” ( de 0º a 7ºC). En aquest temps és quan fem la poda d'hivern.

Perquè la fem?

A l'arbre no li agrada que el podem, qualsevol poda, fa que l'arbre hagi de lluitar per tornar-se a equilibrar, en canvi a nosaltres la poda ens dona moltes avantatges: Podem formar els arbres per collir la fruita a la nostre mida d'alçada, deixar-los sense branques per sota, perquè no si enfilin els porcs senglars i cabrits, ara molt abundants a la nostre zona..., al treure-li branques, també reduïm el numero de fruita que farà a l'estiu, i per tant farà la fruita més grossa....

Per això hem de buscar un equilibri entre el que ens convé a nosaltres i el que li convé a l'arbre. Els arbres de fulla perenne com l'olivera, també tenen el seu temps de repòs a l'hivern i també els va bé acumular “hores de fred” (aquests, a partir de 12º), és millor podar-los més entrant a la primavera, ja que són sensibles a les gelades.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-01-08

BON ANY i BON OLI

Bon dia i bon any família!

Esperem que estigueu gaudint de les festes i de l'any que comença.

Abans d'acabar l'any vam portar les olives al molí i ja podeu trobar l'oli a la web, aquest any també en format garrafa de 5l. Boníssim com sempre!

És hora d'anar tornant a les dietes més lleugeres i riques en verdura. D'entre les diferents varietats de bròquils i cols, ara mateix us recomanem el bròquil verd, és el que està més gran i maco.

Salut i bons aliments!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-01-03

BON NADAL

“Mucha gente pequeña,

en muchos lugares pequeños,

cultivarán pequeños huertos...

que alimentarán el mundo.”

Gustavo Duch

Gràcies per la vostra confiança. Bones festes i feliç 2018

Aquesta setmana només servirem el dijous 28 de Desembre

copia hort nevat by canfeixas on 500px.com

2017-12-24

MISTELA DE CAN FEIXAS

Bon dia família!

La mistela l'elaborem amb el most provinent de la barreja de diversos raïms blancs de taula i de ceps que hi ha al voltant de Cal Feixas.

El mateix dia que els collim, els xafem i despalillem, el most resultant es filtra i a continuació es barreja en proporcions de 7 parts de most per 2 parts de aiguardent a 40º.

L'aiguardent el destil·lem a casa, de la pellofa de raïm de l'anyada anterior. A continuació la barreja la posem en una bota de 25 litres, on reposa uns mesos fins el moment de embotellar-lo.

És una mistel·la molt floral, que baixa molt bé amb els torrons de Nadal.

Aquesta setmana repartirem les comandes dimarts i dimecres!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-12-18

COLLIM OLIVES

Bon dia família!

Entrem al desembre i encarem l'últim mes de l'any. Portem uns dies que fa unes bones gelades i al migdia la temperatura ja no puja tant, aquest fet junt amb els dies ben curts fa que les plantes i les herbes casi no creixin, està tot gairebé parat.

Aquests dies com que fa tant fred als matins hem de vigilar que les gelades no ens malmetin els cultius i els que son més delicats mirem de tapar-los ja sigui amb una manta tèrmica o amb les seves pròpies fulles.

Ara fa uns dies que hem començat a collir les olives. Primer, allà a l'octubre, en vam collir de verdes per menjar i ara que la majoria han madurat i ja son negres es el moment de collir-les totes per fer-ne oli.

Per collir-les tenim la sort de tenir un paraigües. Aquest paraigües s'enganxa al tractor, anem fins a les oliveres i una vegada a sota l'obrim de manera que rodegem tot l'arbre. Una vegada desplegat fem caure les olives dins el paraigües ja sigui picant amb un bastó o amb un "aplauso" elèctric que es com una pinta que vibra i sacseja les branques.

Amb aquest sistema anem collint un arbre rere l'altre fins que tenim el paraigües ple i l'anem a buidar al magatzem, quan les haguem collit totes les portarem al molí que ens les xafin i en treguin l'oli tant apreciat.

Aquest any n'hi ha moltes i sembla que tindrem oli bo en quantitat!

Aquesta setmana tot i els dies de festa servirem dimarts i dijous amb normalitat.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-12-04

PREPARATS PER PASSAR L'HIVERN

Bon dia família!

Fins ara hem estat guardant les collites per passar l'hivern, els tomàquets penjats, les botes plenes de vi, el codonyat, les carbasses, les conserves...

Els farratges i cereals ja són sembrats, i ara toca collir les olives per fer l'oli, aquesta setmana ja hem començat.

Preveiem una collita bastant bona, si la comparem amb els últims anys, dons no hem tingut la mosca de l'olivera, la pol·linització va ser bastant bona i la secada, no ha afectat gaire.

“Pel mal de ronyó, l'oli d'oliva és el millor”

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-11-27

pàgina:  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  

© Menjar sa Esteve SCP