Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
ELS CEREALS

Bon dia família!

A finals d'octubre vam acabar de sembrar tots els camps extensius. En aquests camps de secà hi sembrem el ferratge per fer el menjar dels animals, i l'espelta per fer el nostre pa. Per no tirar-hi purins ni herbicides ni pesticides, fem rotacions i guarets, les rotacions vol dir que on hi ha l'espelta un any, al següent no n'hi tornarem a plantar, perquè un mateix sembrat demana sempre els mateixos nutrients, i desgasta molt el sòl, el guaret, vol dir que deixem reposar el camp perquè es recuperi també de nutrients.

La humitat ha ajudat molt a germinar les llavors, i amb aquestes pluges, ja s'endevina que començaran a créixer els sembrats.

D'espelta en sembrem un camp d'una hectàrea cada any. Diríem que l'espelta és un blat antic, de canya molt alta, que quan creix ofega les herbes que queden per sota l'espiga i és bastant resistent a la sequera. L'espelta, que ara està de moda, ja es plantava aquí en aquestes contrades per allà al 1500, i potser abans... Doncs això, el pa que fem és de farina de l'espelta que plantem i sense cap tractament, la molem el mateix dia que fem el pa, la fem fermentar amb massa mare de la mateixa farina, com s'havia fet sempre. El resultat, un pa rústic, consistent, perquè l'espelta té poc gluten, totalment natural, amb tanta fibra que és podria dir que és medicinal.

Atenció!:

La setmana que ve repartirem dilluns dia 5 i dimecres dia 7 ja que els dies habituals cauen tots dos en festiu.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-28

ELS ESPINACS

Bon dia família!

Aquesta setmana arriben pluges abundants! Aquesta aigua anirà molt bé per cultius com l'espinac, que hem sembrat en les zones de l'hort que descansen durant l'hivern. Aquests espinacs els servirem durant tots els mesos d'hivern i els que quedin a camp serviran com adob en verd.

Després de les glaçades ja podem començar a netejar els cultius d'estiu. Treure canyes de tomaqueres i mongeteres per tal d'endreçar-les per l'any vinent, plegar i revisar les mànegues de reg i picar les restes de cultius per així utilitzar-les d'adob.

Ja gairebé hem collit totes les mongetes del ganxet i aquests dies començarem a separar el gra de la tavella per començar-les a servir ben aviat.

Salut i paraigua!

2016-11-22

ELS CULTIUS D'HIVERN

Bon dia família!

Aquesta setmana passada ja van arribar les primeres gelades a la comarca! Això a les plantes d'estiu com les tomaqueres, pebroteres, etc. no els agrada gens, necessiten escalfor per viure. Tot i que les gelades no han estat prou fortes com per matar aquests cultius, si que els han deixat molt tocats i pràcticament ja no produeixen.

Per altre banda tenim els cultius d'hivern com son les cols i els bròquils que ja van arribant i de varis colors!

Els vam plantar a final d'estiu, entre l'agost i el setembre per tal de que aprofitant la calor d'aquelles mesos creixessin i es desenvolupessin. Ara, uns tres mesos més tard, amb el fred gairebé no creixen i comencen a fer el fruit o el cabdell.

Aquests cultius, igual que els que creixen sota terra com les pastanagues i els porros, resisteixen bé les baixes temperatures i inclús, en el cas de les cols, es tornen més bones un cop han estat tocades pel fred.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-14

ELS POLLASTRES

Bon dia família!

Ha arribat el fred, però just a temps perquè els més petits hagin posat plomes. En temps de fred, també aprofitem l'hivernacle del planter perquè escalfi pollastres ànecs i pollets. Ells també mengen tots els cuquets i netegen i abonen la terra, perquè quan torni a venir el planter estigui ben net de plagues i ric en nutrients. Estigueu alerta, perquè aviat posarem pollastres a la llista.

Ah, i les Olives...

Entrada la tardor, collim les olives verdes, algunes les xafem, i ens les podrem menjar en dues setmanes, altres les tallem i ens les podrem menjar en un parell de mesos i les altres les deixem senceres i ens les menjarem en un any. Les adobem amb sajolida i fonoll.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-11-11

ELS CALÇOTS

Bon dia família!

Apunt d'entrar al Novembre, amb els dies calorosos i les nits fresques, ens llevem cada matí ben emboirats.

Aquests dies ja podem començar a gaudir dels primers bròquils i cols plantades a l'Agost, de moment però arriben en poca quantitat.

Amb la saó hem aprofitat per fer la primera calçada als porros i calçots. Els porros nous els començarem a collir en una setmana i els calçots, tot i que encara els hi falta algun meset, creixen ben guapos.

També hem començat a collir les mongetes del ganxet. Les plantes ja s'han començat a assecar i n'anem collint les tavelles més seques. Ara les deixarem uns dies al sol i més endavant en separarem el gra de la pellofa.

Salut i bona castanyada!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-10-31

AMPLIANT LA FAMÍLIA

Bon dia família!

Aquesta setmana hem augmentat la família, ens ha nascut un vedell, i ja l'esperàvem, perquè ara les vaques estaven molt avorrides sense xics. L'altre vaca també n'ha de tenir un, però encara falten un parell o tres de mesos.

Ah, a les gallines velles els hem posat una xarxa per cobrir-les, avui hem vist l'aguilot que no es rendeix, i va estudiant des de dalt un arbre si a la xarxa hi ha algun forat per emportar-se el seu àpat, de moment no l'ha trobat.

Pensant en la setmana que ve, dimarts és tot sants i no repartirem. En el seu lloc es podrà fer la comanda pel dimecres i també dijous, com sempre!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-10-24

ELS CULTIUS D'ARREL

Bon dia família!

Aquest dissabte vam estar a Som Terra, el primer mercat ecològic i de proximitat de Sallent. El següent cap de setmana ens podreu trobar a la Fira d’Economia Social i Solidària de Barcelona (http://www.firaesc.org/). Els caps de setmana tampoc parem!

Amb aquestes pluges tenim la terra perfecte per treballar-la i fer els últims cultius abans que arribi el fred. Aquesta setmana sembrarem els espinacs i les primeres faves, i també farem l’última tanda de bròquils i cols.

Mentre els cultius d’estiu es van apagant, els cultius d’arrel com el nap i la remolatxa estan espectaculars. La remolatxa no pot faltar en un menú saludable, perquè és rica en vitamines i minerals amics de la nostra salut i bellesa −com ara el magnesi, el zinc, el ferro i el calci−, en una combinació única que posa en marxa un agent prodesintoxicant en el nostre organisme i que, per tant, els converteix en excel·lents purificadores de la sang i del fetge. A la cuina la podeu utilitzar tan crua com cuita en amanides i cremes.

Salut!

IMG WA by canfeixas on 500px.com

2016-10-18

LES GALLINES

Bon dia família!

Aquí a Can Feixas hi ha tres colles de gallines ponedores.

El passat mes de setembre vam entrar gallines noves per substituir la colla de gallines més velles, que ja no ponien gaire, i aquestes les vam traslladar al tancat del seguidor solar. Allà dalt però, no hi tenim reixa a la part superior perquè el seguidor es pugui moure i l'aligot al veure l'àpat, no les deixa tranquil·les, i s'han acabat de despondre...

Les gallines joves ens les van portar una mica massa adolescents, perquè encara no fan ni un ou.

Es per això que aquests dies no podem menjar gaires truites!

També van entrar alguns pollets i 5 ànecs, que junts dins l'hivernacle ben calentons van creixent.

Salut!

2016-10-14

ARRIBA LA TARDOR

Bon dia família!

Aquest cap de setmana hem estat ben entretinguts!

Dissabte vem estar preparant les coses per la fira i diumenge, des de primera hora fins al migdia vem estar els 4 de Cal Feixas fent parada, oferint els nostres productes a tota la gent que va venir a fer la volta per Camps.

Tot i que el matí va estar mig ennuvolat el cel ens va respectar fins allà la 1 quan va caure un ruixat el qual va donar la fira per acabada i ens va enviar a tots a dinar.

Ja dilluns, tornem cap al tros!

Els calçots ja estan pràcticament tots germinats. Estem contents perquè han fallat molt poques cebes i estan creixent ràpid i vigorosos, una mica més enllà tenim els alls que també han nascut gairebé tots i ens serviran per tenir-ne de tendres durant l'hivern.

Els cultius d'estiu estan notant la fresca dels matins i ja van de cap a caiguda. Ara no podem badar i aquesta setmana seguirem fent conserva de tomàquet, que és la manera de poder-ne disfrutar durant els mesos de fred!

La feina de pagès no es limita només al camp. Aquests dies hem hagut de posar-nos el mono de mecànic i pujar al taller per arreglar la fresa del tractor. Sempre que podem, les reparacions i les feines de manteniment les fem nosaltres mateixos.

Salut i ecologia!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2016-10-03

FIRA DEL MENESTRAL A CAMPS

Bon dia família!

Ja tenim pràcticament tots els cultius de tardor i hivern al camp, i ben regats amb les pluges d'aquest cap de setmana. Ara estarem uns dies sense poder-nos-hi acostar ja que la terra molla no es pot tocar i no convé xafar-la perquè no es compacti. A finals de setmana quan ja es comenci a assecar passarem amb el motocultor per trencar la crosta superficial i per eliminar les herbes adventícies que comencin a germinar.

Els dies es van escurçant i junt amb aquest canvi de temps fan que tomàquets i pebrots alenteixin el seu ritme i madurin més lentament.

Aquesta setmana ens tocarà collir les carbasses, que amb aquest humitat és millor anar-les entrant. L'any passat la collita va ser molt bona i ens han allargat fins a dia d'avui. Esperem que aquest any passi el mateix!

Aquest diumenge estarem a la Fira del Menestral de Camps durant tot el matí, així que us animem a pujar i a compartir una estona amb nosaltres.

Salut!

2016-09-26

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  

© Menjar sa Esteve SCP