Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
QUINA CALOR!

Bon dia família!

Ja estem a punt d'entrar a l'estiu tot i que amb aquesta calor sembla que hi siguem ja fa dies.

La calor i el dia ben llarg agrada a les plantes que van creixent i es veu com avancen d'un dia per a l'altre, això si, no ens podem pas oblidar del reg si no volem que la secada passi factura.

La setmana passada vem acabar de clavar les canyes a totes les tomaqueres! Quan la tomaquera comença a créixer, passem amb el motocultor per treure l'herba que els neix al seu voltant i tot seguit clavem les canyes que els faran de tutor perquè creixin rectes i endreçades. Una vegada hem clavat totes les canyes, cobrim el terra del costat de les tomaqueres amb palla per tal de que l'herba quedi ofegada, sense llum i no torni a sortir. Aquesta cobertura de palla també ens ajuda a mantenir la humitat de la terra i que l'evaporació sigui menor.

Amb tot això, ja hi ha bastants tomàquets a les plantes. Encara són petits i verds però es veu que queda ben poc per a poder-ne collir els primers. Avui també hem pogut veure les primeres albergínies blanques que comencen a sortir i fins i tot algun pebrot!

Pels tomàquets, pebrots i albergínies tot i que creixen amb ganes, encara ens haurem d'esperar algunes setmanes. De moment els que ja produeixen amb ganes són els carbassons, tant blancs com negres. I aquesta setmana estrenem també mongetes i cogombres!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-19

COMENCEM AMB LES MELMELADES

Bon dia família!

La fruita ve sempre tota de cop, i en pocs dies es passa, abans d'això és el moment i la única oportunitat que la naturalesa ens ofereix per poder conservar-ne una mica per el llarg hivern, és en aquest precís moment que fem les melmelades, i si podem algun almibar.

Hem començat aquesta setmana passada per la de cirera, ara, ens toca fer la d'albercoc...

Com hem fet la de cirera:

Collim la fruita madurada al punt, la rentem i li traiem els pinyols a mà un a un. Per cada quilo de cireres sense pinyol hi posem 300 grams de sucre de canya ecològic , per tota una olla plena, uns 8 quilos de cireres, també hi posem el suc d'una llimona ecològica.

La funció del sucre és la de conservar, la de la llimona és perquè no s'oxidi la fruita. Tot en una olla, a foc lent, i remenant, fins a reduir gairebé a la meitat. A partir d'aquí, omplim els pots els tapem i els posem al bany maria, deixant l'aigua que cobreixi dos dits per sobre les tapes. Quan arranca el bull els deixem 10 minuts. Després apaguem el foc, i deixem que es refredin lentament dins l'olla, fins a temperatura ambient, d'aquesta manera haurem aconseguit el buit.

Les melmelades fetes així, poden durar anys sense fer-se malbé.

Aquestes melmelades, són un regal pel paladar, que de tant en tant ens podem permetre.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-12

ARRIBEN NOUS CULTIUS

Bon dia família!

L'hivern ja queda lluny i aviat entrarem a l'estiu. Ara tot creix a bon ritme!

Durant la primavera hem anat plantant tots els cultius de la nova temporada mentre anàvem deixant endarrere els de l'hivern. Primer quan encara feia fred i gelava vam començar a plantar cebes, porros, pastanagues i remolatxa. Al principi els va costar arrancar però aguanten el fred i mica a mica van anar tibant.

Ens vam haver d'esperar que el fred anés marxant per poder plantar els cultius pròpiament d'estiu. Les esperades tomaqueres, pebrots i albergínies, carbassons, cogombres, síndires i melons. Tots aquests ja estan al camp. Estem acostumats a tenir sempre de tot, vivim en el món de la immediatesa, però el camp té els seus ritmes. Tot i les ganes que en tenim, els cultius d'estiu es fan pregar i encara haurem d'esperar uns dies per a poder-los collir.

Els primers cultius que vem sembrar ja van arribant ben tendres i gustosos! Fa uns dies que podem gaudir de les cebes noves, remolatxes, pastanagues, els alls ja han fet cabeça i també els carbassons comencen a produir!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-06-05

ANIMALS SALVATGES

Bon dia família!

Com veieu la vinya s'està recuperant de l'última gelada, tot i que l'anyada ja està collida. També serveix de refugi per alguns ocells que es camuflen entre les fulles i allà nien i creixen, en aquest cas és el Tord Comú.

Aquests dies la meitat de la feina és prevenir que els animals no se'ns mengin la fruita.

El porc senglar entra al cap-vespre i a la matinada i es menja les cireres trencant moltes branques, els estornells venen amb manada i si se'ls deixa, no en deixen ni una a l'arbre, a la guineu també li agraden i puja a l'arbre a menjar-ne...

A l'hort i venen a menjar els conills, pardals i els cargols, a les maduixeres els llimacs.

El Falcó Xoriguer, aquest any també ha fet el niu a les golfes de casa, i esta criant cinc pollets, aquest ens ajuda, perquè al cap-vespre, surt a caçar i espanta els estornells i aquests marxen.

Les Orenetes estan criant al cobert dels porcs i ens ajuden a mantenir a ratlla els mosquits.

Els Ratpenats cacen papallones i insectes nocturns als voltants de la bassa.

A la primavera hi ha molta vida i moltes boques a mantenir...

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-29

CUIDANT LES PATATES

Bon dia família!

Sembla que les patates noves ja van naixent!

Ara, gairebé dos mesos després de la seva sembra, ja les tenim pràcticament totes germinades.

Durant aquest temps però no ens les hem estat mirant de braços plegats, ja que el creixement de la patata, al ser durant la primavera, va acompanyat d'una quantitat d'herba important que s'ha d'eliminar perquè no ofegui la pròpia patatera.

En una producció NO ecològica, un cop la patata és sembrada, es ruixa tota la superfície de terra amb herbicida per tal de matar totes les petites llavors que hi ha escampades i que al cap d'uns dies donarien lloc a l'aparició d'herba. Aixì la patatera creix sola i no s'hi ha de tornar fins al dia de la collita.

Nosaltres, que no tirem cap tipus de verí, per tal de deixar les patateres netes d'herba passem amb el motocultor entre les files i a mà, amb el "xapo", entre plantes. Un cop hem tret el gruix important d'herba i les patates són nascudes, calçarem les plantes (les taparem amb un bon gruix de terra) i els posarem el reg gota gota per tal que puguin anar desenvolupant les noves patates que collirem al Juliol.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-22

ARRIBA LA FRUITA

Bon dia família!

Arriba la fruita,

Aquest mes de maig comença la temporada de la fruita. Cireres, maduixes i albercocs són els que enceten la campanya, seguiran els paraguais, préssecs, nectarines, peres, melons, síndries, pomes i al final de tot, el mes de setembre, raïms i codonys.

En aquests cinc o sis mesos, el nostre paladar gaudeix de la dolçor de la fruita de temporada i madurada a l'arbre que res té a veure amb la de la resta de l'any (exceptuant taronges i mandarines).

A disfrutar-la!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-15

TOMAQUERES AL CAMP

Bon dia família!

Ja entrats al mes de Maig esperem que el temps no ens torni a sorprendre amb una de les seves, ja que aquesta setmana passada ja vam plantar les primeres tomaqueres al camp!

Feia dies que ho teniem pendent. Havíem fet la planificació per plantar les tomaqueres a finals d'Abril però mirant la previsió meteorològica i veient que podien venir gelades ho vem anar aplaçant. I sort!

A part de les tomaqueres, la setmana passada, ens va tocar replantar unes quantes files de carbassó, cogombre i mongeta. Aquestes sí que les havíem plantat uns dies abans i el fred ens les va matar casi totes.

Aquestes plantes d'estiu, per créixer, necessiten la terra calenta per anar bé més de 10ºC. Si baixa més es frenen molt i no avancen, i sota zero es moren.

Al camp sempre s'ha d'estar pendent del temps i és ell qui ens marca el ritme.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-08

UNA GELADA INESPERADA

Bon dia família!

Estava tot tant bonic, tant florit i ple de vida, i de cop ens ha arribat l'onada freda del nord, que ens ha deixat l'hort, els fruiters i la vinya ben tocats.

Ara, ja entrant el maig esperem que ben aviat torni a fer bon temps, i puguem tornar a refer el què es pugui.

El Xoriguer no té por al fred, hi ha posat els seus cinc ous al forat de ventilació de les golfes, i ara els està covant.

Mireu com ha quedat la vinya.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-05-01

Bon dia família!

Ben entrats a la primavera, tot es vol espigar! Ara comença la temporada més difícil a l'hort.

Amb l'augment d'hores de sol i de temperatura totes les plantes de la temporada passada i que han passat l'hivern al camp, s'espiguen, floreixen i fan llavor. Amb aquest procés la majoria de plantes experimenten canvis i ja no les podem consumir. Per altra banda les noves hortalisses que ja hem començat a plantar encara no han tingut prou temps de créixer per a que les puguem servir.

Aquesta època és dons moment de canvi i renovació en que anem deixant els productes de l'any anterior per anar donant pas mica a mica a les verdures de la nova temporada.

Aquests darrers dies hem plantat la darrera tanda de cebes de figueres, una nova tanda de carbassons, els primers cogombres i aviat..... la primera tanda de tomaqueres! Esperem que aquestes nits fredes que estem tenint últimament no les perjudiqui i avancin ràpid fins a fer el fruit.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-24

LA PASQUA

Bon dia família!

Aquest any la Pasqua ens ha portat un munt de flors, i en els sembrats ja s'hi comencen a veure les espigues.

Els ametllers aquest any estan plens d'ametlles, ara són verdes i l'ametlló està quallant, al punt per menjar-se'ls tendres.

La vinya també comença a brotar.

La natura ens mostra la seva força i la seva potencia amb una explosió de vida i ens deixa un altre any bocabadats.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-19

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  

© Menjar sa Esteve SCP