Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
LA VEREMA

Bon dia família!

Aquest dissabte dia 9 de setembre hem fet la verema, a comparació d'anys anteriors, s'ha avançat molt. L'any passat, ja la vam fer molt aviat (el 20 de setembre), però fa deu anys la solíem fer cap a mitjans d'octubre.

I dons, que està passant?..., tot i que a finals d'abril hi va haver una gelada que ens va matar molts brots de ceps, i raïms sencers, les fortes calors i secada, van fer que els pocs raïms que van sobreviure, i alguns que van néixer, es maduressin més ràpid que els altres anys.

Pot ser pel canvi climàtic?

Tot el raïm que hem collit és dins la tina, apunt per fer la fermentació alcohòlica que durarà tres setmanes.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-09-12

ÈPOCA DE CANVIS

Bon dia família!

Aquests són dies de tornar a la normalitat, s'acaben les vacances, tornada a l'escola... I a l'hort també estem en època de canvis.

Per una banda els cultius d'estiu estan en el seu punt màxim i alguns ja comencen a anar de baixa. En canvi els cultius d'hivern tiren amb força aprofitant aquests dies llargs i de temperatures altes.

Han d'espavilar-se ara ja que quan arribi el fred i els dies s'escurcin queda tot parat.

Aquesta setmana farem la segona tanda de bròquils i cols, que arribaran una mica més tard i així ens assegurem poder-ne servir durant tots els mesos de tardor i hivern.

Salut i ànims!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-09-06

LA FAUNA DE CAN FEIXAS

Bon dia família!

A pagès no hi sobra mai ningú. Sempre hi ha feina...hi ha feina pels més grans, pels joves i pels xics. També n'hi ha pels gossos i pels gats.

Aquest agost ha fet 12 anys que vam aterrar aquí. Llavors hi vam trobar el Tom que era el gos dels masovers, el Rossend i la Ma Àngels. I Quan ells van marxar el gos es va voler quedar amb nosaltres.

També vam anar a buscar el Puc a la gossera, els dos gossos, que llavors tenien uns 3 anys cada un, ens han deixat, primer el Tom a la tardor del 2016, després el Puc aquest juliol... Han estat uns bons gossos, creients, i col·laboradors, endreçant gallines, vigilant a la nit que no s'acostés el porc senglar, acompanyant-nos a totes les feines, vigilants per si s'acostava algú... Ara ja fa dos anys que tenim el Ros, i ell també és un bon gos, la feina que més li agrada és vigilar els excursionistes que s'enfilen per les muntanyes planes d'aquí i fer de guia de muntanya. També empaita el porc a la nit i ens fa companyia en les diferents feines. Fa dues setmanes li hem buscat un company, el Blau, que com que té una mica de gos pagès, esperem que ens ajudi a endreçar les gallines, tal i com ho feia el Puc...

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-08-29

SEGUIM AMB ELS CULTIUS D'HIVERN

Bon dia família!

Aquesta setmana continuem plantant els cultius d'hivern. Després dels bròquils i cols ara ha sigut el torn dels calçots.

Per plantar els calçots obrim un bon sorc i hi anem col·locant les cebes de calçot. Quan aquestes comencin a grillar les anirem calçant fins a tenir uns calçots ben llargs i guapos. L'any passat els vam començar a collir abans de Nadal i fins a finals de Març. Esperem que aquest any la temporada sigui igual de bona!

També és moment d'anar collint i preparant els cultius de guardar, com les cebes i els tomàquets de penjar. Les cebes les deixem netes i en caixes ventilades perquè allargui la seva conservació i dels tomàquets en fem ramells i els pengem al celler.

Salut i bona festa major als manresans i manresanes!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-08-21

FEINADA

Bon dia família!

A mig agost al camp no és pas època de vacances! Aquestes són les setmanes més productives de l'any. Tots els cultius estan a ple rendiment, tenim de tot i en quantitat. Ara, aprofitant l'abundància de productes és el moment de fer-ne conserva per tal de guardar tot el producte que no servim fresc. Així dons aquests dies estem dedicant una part important de la jornada a la cuina.

Si no n'hi hagués prou, és ara, abans que s'acabi l'estiu que s'han de plantar tots els cultius d'hivern. Aquesta setmana farem una plantada gran de bròquils, cols, coliflors, etc. Tot i que encara fa calor, ja fa uns dies que es va notant com s'escurça el dia i per tant les hores sol. El sol i la seva calor són necessaris perquè les plantes creixin i si volem que els cultius d'hivern siguin grans quan arribi el fred no podem perdre pistonada. Diuen que cada setmana que deixes passar a l'agost és un mes més tard que comences a collir.

Toca pencar fort per assegurar un bon hivern!

Salut!

Aquesta setmana repartirem totes les comandes dijous ja que dimarts és la mare de déu d'agost.

2017-08-14

ANY DE PEBROTS

Bon dia família!

Sembla que aquest any és any de pebrots. Tan el pebrot llarg italià com el pebrot de quatre morros per escalivar estan més guapos que mai. El pebrot verd italià és el que consumim normalment abans de madurar i que podem fer tan fregit com escalivat per acompanyar els nostres plats. Aquest tipus de pebrot és molt ric en vitamines, especialment la vitamina C i també ajuda a cremar grasses.

Aquesta setmana acabarem de posar les canyes a les mongetes del ganxet i a les noves tandes de mongeta tendra, que amb aquesta calor han espavilat ben ràpid.

Salut i bones amanides de tomàquet!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-31

ELS CEREALS I ALTRES HERBACIS

Bon dia família!

Aquesta setmana passada hem acabat de segar l'espelta, que és l'últim herbaci que recollim cada any. Tot i que ha sigut un any de molta sequera, la collita d'ordi, alfals i d'espelta ens han anat prou bé, en canvi la de civada amb besses ha estat un desastre.

Amb l'espelta recollida quasi en tindríem, si tot va bé, per passar uns dos anys fent el pa.

Amb el farratge i cereal recollit, ens en sobrarà si no ampliem el bestiar, dons actualment només tenim una vaca i un vedell. Estem mirant i buscant per reactivar aquesta activitat a veure si trobem algú que li agradés i li pogués interessar.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-24

AMPLIEM EL REBOST

Bon dia família!

Amb aquesta calor i la falta de pluja els porcs senglars busquen la humitat i els últims dies els hem tingut voltant per l'hort. Finalment, gràcies el pastor elèctric, sembla que ja no entren. Tot i així han aprofitat per menjar unes quantes files d'enciam que teníem apunt per servir.

Aquesta setmana començarem a servir els primers tomàquets i mongeta tendra. Els primers tomàquets ja van madurant i en pocs dies ja els tindrem en ple rendiment i en podrem gaudir durant tot l'estiu i fins que arribi el fred.

Des de la setmana passada també hem començat a servir les patates noves. Com cada any servim primer la patata vermella que és la més primerenca.

Melons i síndries ja comencen a tenir una bona mida. Tot i així els hi falten uns dies per estar al punt de maduració i poder-los servir.

Aprofitant que carbassons i cogombres estan produint com mai, us oferim la opció de caixes de 5 i 3kg a un preu més econòmic.

Salut i passeu per l'ombra!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-17

L'AIGUA

Bon dia família!

En aquests mesos d'estiu, hem de fer una reflexió sobre la importància de l'aigua. Les persones animals i vegetals, som més de 70% aigua, i per això és la nostra necessitat vital.

Aquí a can Feixas, fem servir l'aigua d'un pou per regar, que prové d'un aqüífer d'una fondària d'uns 150m. En aquests últims anys la disponibilitat ha minvat moltíssim, encara que la qualitat es manté.

Per l'ús domèstic disposem de dos altres pous artesians d'uns 10 o 12 m de fondària, on el que ens vam trobar quan vam arribar, fa més de 12 anys, uns alts nivells de nitrats degut a la aportació de purins i nitrats químics que s'utilitzaven per adobar tant els camps de Can Feixas com els dels veïns.

D'ençà que vam arribar fem anàlisis de l'aigua regularment i hi mirem els nivells principalment de nitrats, sulfats i bacteris. Amb el temps, al no utilitzar productes químics ni purins, la qualitat de l'aigua ha anat millorant molt.

Per nosaltres és un dels més grans reptes el disposar d'aigua bona, sense tractaments.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-10

LES PRIMERES ALBERGÍNIES

Bon dia família!

Aquests dies la calor ens ha donat una treva i hem tingut alguns petits ruixats que l'hort sempre agraeix.

Les albergínies blanques ja van arribant i en podrem començar a servir, encara que de moment en poca quantitat. Aquesta varietat hortofructícola sempre havia format part del rebost dels bagencs i bagenques, però es va deixar de cultivar fa un segle. El seu gust és més suau que el de l’albergínia negra, però la seva conservació és més complicada perquè madura més ràpidament.

Per altra banda la mongeta tendra li costa d'arribar, esperem que en les properes setmanes poguem començar a servir-vos la primera.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-07-03

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  

© Menjar sa Esteve SCP