Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
ARRIBA EL BON TEMPS

Bon dia família!

Aquesta època a l'hort hi ha una activitat frenètica!! Amb l'arribada del bon temps i l'augment de les hores de sol tot s'accelera.

Aquesta setmana passada vam seguir plantant cebes, ara les de figueres. Com sempre, no les plantem totes de cop sinó que en fem la meitat ara i la meitat d'aquí unes dos setmanes.

També hem plantat els primers carbassons de la temporada. Com sempre farem dues varietats, ara hem plantat la negra que son els de sempre i d'aquí uns dies en farem també de la blanca.

Aquest any hem fet planter de mongeta per menjar tendra. Hem fet el planter dins de l'hivernacle i ara que ja té les primeres fulles l'hem trasplantat a camp. Al camp la terra encara no és molt calenta i aquestes plantes d'estiu els costa una mica arrancar.

Finalment, divendres passat varem plantar les primeres tomaqueres. Les vam fer dins del petit hivernacle que tenim i per tant no en vam poder fer gaires però si tot va bé ens ajudarà a poder gaudir de tomàquets bons i gustosos uns dies abans. Tots aquests productes però encara necessiten unes setmanes o algun mes per estar a punt per collir.

Ara, el que comença a arribar són les faves. Les primeres que collim son les plantades a mig Octubre, pel Pilar. Han passat tot l'hivern al camp suportant el fred i les gelades, ara amb el bo han fet flor i ja en podem començar a collir! Aviat també arribaran els pèsols i les carxofes, que ja es comencen a intuir entre les fulles de la planta.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-10

EL NOSTRE PA D'ESPELTA
EL NOSTRE PA D'ESPELTA,

Bon dia família!

L'espelta és una varietat de blat que no ha estat manipulada ni creuada amb altres varietats, el que la fa més pura.

El pa fet amb massa mare és millor per a la salut i molt més digestiu. Millor per la salut perquè aporta tots els minerals presents en els cereals i més digestiu perquè en el moment de la fermentació, amb els seus propis llevats naturals, fa que la farina es transformi fent-la més digestiva.

Els pans elaborats amb massa mare tenen un sabor inconfusible i incomparable i a més a més de les seves característiques, la seva tendresa dura més temps.

Els múltiples beneficis de l'espelta fan que el pa d'espelta sigui una opció molt interessant per a les persones. El seu alt contingut en fibra el fa un aliment excel·lent per a problemes de restrenyiment.

És important, però, no oblidar que el pa d'espelta ha de ser elaborat amb farina integral i ecològica, ja que si elaborem un pa amb farina refinada haurem eliminat molts dels nutrients que ens aporta.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-04-03

LES PATATES

Bon dia família!

Déu n'hi do quin aiguat va caure divendres a la nit! Fins i tot va nevar i dissabte ens vam llevar amb el paisatge ben blanc!

Tota aquesta aigua anirà bé i és benvinguda en un lloc tant sec com Camps però caiguda tant de cop ens ha xafat una mica les faveres més grosses.

Diuen que les patates per anar bé s'han de fer per Sant Josep. Vem agafar el llunari per triar el millor dia i més pròxim al 19 de Març i aquest ens indicava que havíem de plantar el divendres. Tot i la recomanació del llunari, veient que venien pluges, vam decidir avançar el dia i finalment ens vam decidir per dimecres al mati.

Per evitar possibles malalties és bo agafar la llavor de patata provinent de zones de més altitud. L’any passat la teníem de la zona del Solsonès però malgrat a la sequera de l’estiu passat la collita no va ser bona i enguany l’hem anat a buscar a Montant de Tost, a l’Alt Urgell.

Les hem tingut unes tres setmanes esteses al magatzem per tal de que comencessin a fer el grill. Dimarts a la tarda, el dia abans de plantar-les les vem tallar. De cada patata, depenent de la seva mida i número de grills que tingui en podem fer varis talls, de cada un dels quals en sortirà una patatera. Aquest any tornarem a plantar les varietats Red Pontiac, la patata vermella que arriba més primerenca, i la Kennebec, la patata blanca que fem servir per guardar i que encara us estem servint.

Dimecres al mati vam plantar les patates amb l'ajuda d'en Josep de Cal Tomaset. Va venir amb el seu tractor i la sembradora de patates que fa uns cavallons ben grossos i ben rodons. Ara caldrà esperar uns dies a veure si neixen totes!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-27

NOUS ENVASOS

Bon dia família!

Envasos Bac in Box,

Ja us ho havíem dit, estàvem buscant una solució perquè el vi “sense sulfits” no es piqués,i ara sembla que l'hem trobat.

Portem dos mesos fent proves i sembla que va bé.

Tenim envasos de 3 i 5 litres, bé, i també l'ampolla de sempre de 3⁄4 de litre amb vidre.

Com funciona el Bac in box?

És un recipient que s'omple i es va buidant sense entrada d'aire, de manera que la bossa contenidora, es va estirant o encongint a mida que s'omple o es buida. S'ha de tenir en compte, que l'aixeta ve precintada, i abans de començar, s'ha de treure el precinte, si no, no podrem obrir-la.

Atreviu-vos a provar-lo, és diferent, sense pretensions, però ajuda a una bona digestió.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-20

EL PLANTER

Bon dia família!

Aquest bon temps dels últims dies ens fa pensar en l'estiu i els seus productes, tomàquets, pebrots, síndries, melons...

Certament, encara queden dies per a poder tenir aquests productes al nostre hort però és ara, quatre mesos abans de que puguem collir el primer tomàquet que comença la seva preparació.

A finals de febrer vam preparar el planter de les tomaqueres d'aquest pròxim estiu.

Per fer el planter agafem unes safates de porexpan que reutilitzem cada any i les omplim de terra barrejada amb compost per tal de que la llavor tingui aliment.

A cada forat de la safata hi deixem una de les llavors que durant l'estiu passat vam seleccionar i guardar dels tomàquets més macos que teníem. Una vegada tenim les safates plenes les guardem a l'hivernacle perquè les llavors tinguin una bona temperatura per germinar i les reguem cada dia amb aigua tèbia una o dues vegades per mantenir la humitat de la terra.

Una vegada germinen s'han de mantenir netes d'herba, que també els neix al seu voltant, i pensar a regar-les cada dia fins al maig quan les plantem al camp.

Fer el planter és una bona feinada i un bon compromís, no ens el fem pas tot! Però fer-ne és una bona pràctica tant per assegurar la qualitat de les plantes, per veure i ser conscient de tot el cicle, com per mantenir les varietats i llavors pròpies.

Com tot avui en dia, la varietat de llavors i plantes està controlat per unes poques multinacionals que a base de lleis, patents i modificacions genètiques pretenen decidir el que es planta i el que es menja. Per tant és també feina nostra procurar mantenir les varietats i herència genètica del nostre territori.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-13

L'AMETLLER FLORIT

Bon dia família!

Avui us deixem un poema de Joan Maragall,

L'ametller florit

A mig aire de la serra

veig un ametller florit:

Déu te guard, bandera blanca,

dies ha que t'he delit!

Ets la pau que s'anuncia

entre sol, núvols i vents...

no ets encara el millor temps,

però en tens tota l'alegria.

Joan Maragall i Gorina

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-03-06

LES CARXOFERES

Bon dia família!

Aprofitant que comencem a plantar els cultius de primavera i estiu aquest any també hem augmentat el cultiu de carxoferes. D’aquesta manera volem ampliar la quantitat de carxofes que us podem servir i així gaudir-ne més dies.

Com que la carxofera és una planta que viu varis anys la plantem en els racons i vorals de l’hort que no aprofitem per la resta de cultius.

La carxofa és bona per als problemes digestius i metabòlics. Així, és depurativa, regula el trànsit intestinal i enforteix el sistema immunològic. També és bona pel mal de cap i per controlar el colesterol.

Tot i així, encara haurem d’esperar uns dies per a collir-ne les primeres. Les carxofes a Cal Feixas no arriben fins ben entrada la primavera, ja passades les últimes glaçades.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-27

PARLEM DE LA LLET

Bon dia família!

L'alimentació en ramaderia intensiva a base de concentrats proteics, per mantenir una alta producció lletera, es tradueix en un major contingut d'àcids grassos saturats (els dolents).

Diverses investigacions han demostrat que l'alimentació dels animals influeix molt en la qualitat dels productes animals. S'ha comprovat que l'animal, quan pastura i fa exercici per aconseguir menjar, condueix a un notable augment dels àcids grassos no saturats (els bons).

La llet no és homogènia, es separa en matèria grassa, aigua i extracte sec (proteïnes i minerals).

Explicat de manera simple, els tractaments que es fan a la llet són els següents:

Pasteurització: Escalfar la llet a 73º durant 15 segons.

Esterilització: Escalfar a elevades temperatures, més de 130º.

Homogeneïtzació: Trencar els greixos perquè es barregin i no es tornin a separar. Aquest procés altera la llet, la fa indigerible.

Per tant, creiem que els làctics convencionals són molt dolents per la salut, pel tipus d'alimentació i per l'empresonament del bestiar, per aquest motiu, aquí a Cal Feixas vam decidir tenir vaques pasturant, encara que tenen un rendiment molt baix, són vaques com les que hi havien abans, quan la llet servia per guarir de malalties, alimentava i no produïa tantes al·lèrgies.

De la llet bona en surten productes làctics bons, sobretot per la salut.

Bona setmana!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-20

COMENCEM

Bon dia família!

Ara sí que podem donar per començada la temporada 2017!

Ja feia uns dies que voliem començar amb les plantacions d'aquest any i finalment ja tenim al camp les primeres files.

Els alls, els primers que es planten, els teniem a punt ja fa dies però quan vem agafar el llunari per comfirmar que podiem plantar vem veure que no era la lluna adequada, així dons vem haver d'esperar.

Si no ho plantem quan toca, ens trobem que la terra els escup i hem de repetir la feina!

Hem plantat les primeres files de cebes i porros, també pastanagues i alguns bròquils i coliflors.

Encara és una mica d'hora per plantar gaire ja que el dia no és massa llarg, fa fred i segurament encara tindrem gelades.

Amb aquestes plantades intentem avançar una mica alguns cultius i tenir més varietat a principi d'estiu quan lo d'hivern ja s'ha acabat i els tomàquets encara no arriben. Ho haurem de cuidar bé!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-13

LA PODA

Bon dia família!

Abans que arribi de veritat la primavera i es dispari la feina a l'hort podarem les oliveres i ametllers.

Amb la poda busquem aconseguir una bona producció de l'arbre i que aquest tingui una forma que ens permeti fer la collita amb facilitat.

Per millorar la producció, tallem les branques més velles i deixem lloc a les més noves i productives. També aclarim l'arbre en general per tal que entri la llum del sol i totes les fulles puguin captar l'energia que aquest els dóna.

Per facilitar-nos la feina de cara a la collita procurem que l'arbre agafi una forma que ens permeti arribar a les diferents branques sense dificultat. Així en termes generals mirem de tallar les branques que pugen massa altes i les que van massa baixes. També netegem el centre de l'abre per tal de poder-hi entrar bé.

La poda però s'ha de fer amb moderació ja que si ens passem l'arbre pateix i la producció se'n ressenteix. En general s'acustuma a marcar el límit de poda en un 30% anual del volum de fulla o branca productiva.

Una vegada feta la poda, tot el brancam el piquem i trinxem per tal d'incorporar i millorar el sòl.

Finalment passem amb el cultivador entre les files d'arbres per trencar la terra i que les arrels respirin millor.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-02-06

pàgina:  1  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  

© Menjar sa Esteve SCP