Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
L'ESPELTA I L'1 DE MAIG

Bon dia família!

Aquesta setmana vinent repartirem en dimecres i en dijous. El motiu del canvi és perquè el festiu de l'1 de maig, dia del treballador, cau en dimarts. D'aquesta manera la gent que faci comanda pel dimarts l'hi durem el dimecres respectant els mateixos horaris.

Per altra banda, us informem que aquesta setmana hem portat a despellofar l'espelta d'aquí can Feixas. Ho fem amb la gent de can Pauet, a l'Espunyola. El procés pel qual el gra va quedant lliure de pellofa consta de diferents passos, amb les conseqüents regulacions de la màquina per optimitzar al màxim el rendiment final. Es comença amb un premsada que provoca que s'obri la pellofa. Aquest és dels passos més importants ja que aquí és on podem trencar el gra, que ja no ens servirà. La resta del procés s'efectua per densitat, on va quedant separat el gra sencer (de primeres, que en diem) de la resta d'elements (altres tipus de gra, grans trencats, pellofa, etc...)

La collita d'espelta d'enguany la farem al juny. Ja us anirem informant!

Salut!

20180428_175736.jpg by canfeixas on 500px.com

2018-04-28

LES PLANTACIONS AVANCEN A BON RITME

Bon dia família!

A Can Feixas comencem a tenir l'hort ben ple!

Ja fa uns dies que estem plantant els cultius d'estiu a mesura que la temperatura va pujant i el dia es va allargant.

A finals de març quan la pluja ens va deixar uns dies de marge vam fer les patates. Si la terra està molla no es pot tocar ja que només es fan terrossos i es compacta molt, s'ha de trobar el moment oportú. De patates en vam fer 200Kg com cada any, 150 de les blanques i 50 de les vermelles, si resulta ser un bon any esperem collir-ne cap a 2000Kg!

Després de plantar les patates ha seguit plovent cosa que és bona ja que ens omple d'aigua el pou assegurant que durant l'estiu podrem regar sense limitacions però per altre banda ens va deixar uns dies més sense poder avançar amb les plantacions. La setmana passada després de quatre dies calorosos la terra va estar a punt per poder-la treballar i vam seguir amb les cebes de figueres, carbassons i cogombres.

Aquesta setmana toca el torn dels esperats tomàquets. En farem de plens, de buits, de penjar i per fer conserva.

Salut i bon sant Jordi!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-04-23

EL PA
Bon dia família! A partir d'ara incorporarem llavors de girasol al nostre pa. Ho farem substituint a les llavors de rosella. Les pipes de girasol ens aportaran una bona dosi de vitamina E, que ajudarà a millorar el nostre sistema circulatori. També aporta propietats antioxidants, ajudant les nostres cèl·lules a mantenir-se més sanes. Per altra banda us volem informar que també elaborem el pa en motlle. Es fa amb la mateixa massa que el pa rodó però canvia la forma i el pes ( la massa és d'1 kg). Ja el podeu trobar al nostre rebost. Apa doncs! A gaudir-ne! Fins ara!

2018-04-04

UNA BONA REGADA

Bon dia família!

Aquesta setmana servirem amb normalitat, tan dimarts com dijous.

Després d'aquestes pluges l'entorn de Can Feixas està preciós. Tot i així, amb l'hort ben humit no podem treballar la terra i ens haurem d'esperar que s'eixugui una mica per plantar les patates i porros que teníem previst fer aquesta setmana.

Aprofitem per fer endreça i manteniment del pastor elèctric, que sembla que aquests últims dies el porc ha entrat a passejar i a menjar-se algun enciam.

Faves, pèsols i carxofes, seran els següents cultius a produir, encara que els hi falten algunes setmanes. Sabem que moltes esteu esperant les carxofes des de fa dies, les carxoferes ja estan ben guapes però a Camps l'hivern és llarg i fins als mesos de maig-juny no produeixen.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-03-26

LA PRIMAVERA

Bon dia família!

Aquesta setmana arriba la primavera i amb ella el temps de les flors! A l'hort la primavera significa canvi de temporada, les verdures d'hivern es van acabant i toca plantar les d'estiu.

Bròquils, coliflors, cols, pastanagues, etc. que s'han quedat a terra i no s'han venut, al notar que el dia s'allarga i que la temperatura tendeix a pujar, s'espiguen i fan flor deixant de ser comestibles.

Amb aquestes condicions també anem plantant els productes de la nova temporada tot i que, és clar, al camp els ritmes son lents i fins al juny no estaran a punt per collir els primers.

Tot i que sembli estrany, l'època de la primavera al Bages és la que hi ha menys producte i més feina!

Salut primaveral!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-03-20

JA TENIM LA LLAVOR DE PATATA

Bon dia família!

Aquesta última setmana hem començat a preparar la llavor de patata per a sembrar-les per Sant Josep. Aquest any ens han baixat la llavor ecològica de l'Alt Urgell, concretament d'Ansovell, un poblet a 1300m d'alçada just sota la cara nord del Cadí. Aquí en podeu trobar més informació: http://www.tresorsdelcadi.cat/.

Ja tenim plantades una nova tongada de porros i ceba tendra que esperem servir-vos abans que arribi la calor. També hem començat a preparar el planter de tomaqueres, ja sabeu que fa anys que anem guardant la llavor de les nostres varietats per així poder-nos fer el planter nosaltres mateixes.

Per altra banda tenim caps de setmana plens de calçotades i bona part de la jornada ens la passem collint i servint calçots. Just aquest passat divendres vam servir-ne a la calçotada popular de la festa major alternativa de Manresa. El sol ens va acompanyar tot el dia i la jornada va ser rodona!

Salut!

caacdb bacdd by canfeixas on 500px.com

2018-03-05

COMENCEM A PLANTAR

Bon dia família!

Mica a mica es va allargant el dia altre vegada i aprofitant que la terra s'ha eixugat una mica començarem a plantar les verdures del 2018.

La setmana passada ja vam començar a plantar alguns dels pèsols que teniem en safata. Aquesta setmana seguirem i també farem alguna plantada més de faves i els alls. Si ens animem potser també plantarem cebes i porros tot i que encara és una mica aviat.

Per altre banda toca fer el planter de tomàquet.

A l'estiu, quan hi havia les tomaqueres treballant a ple rendiment, vam seleccionar alguns del tomàquets més macos i els en vam extreure les llavors per guardar-les. Ara les posarem en safates perquè germinin i creixin, de manera que a final d'abril, quan al matí ja no geli, estiguin a punt per plantar al camp.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-02-19

TENIM TARONGES!

Bon dissabte família!

Aquesta setmana us avancem el correu per informar-vos que la setmana que ve tindrem taronges ecològiques i acabades de collir a la cistella.

El David i la Itziar ens pujaran taronges ecològiques de la seva finca a Llíria (País Valencià), collides durant aquest cap de setmana.

En aquesta època de fred, les taronges ens aporten vitamina C, que ens ajuda a escurçar la durada dels refredats, i estimulen el sistema immunitari; depuren els òrgans, regeneren els teixits i eliminen les substàncies nocives i tòxiques del cos. Tot un luxe, oi?

Salut i vitamines!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-02-10

HAN ARRIBAT LES PLUGES

Bon dia família!

Per fi han tornat les pluges i els aqüífers es podran recuperar una mica gràcies a l'aigua caiguda aquests darrers dies.

A Camps no tenim rius, per tant, plantes, animals i persones depenem de l'aigua de la pluja per a poder beure. Aquí dalt l'aigua de la pluja és doblement important ja que a part de regar directament els horts i les plantes que hi ha sembrades, aquesta aigua s'acumula sota terra i és la que durant l'any extraurem dels pous repartits per la finca mitjançant bombes elèctriques i ens permetrà regar i beure durant els dies de sequera tant habituals en aquesta zona.

Per altra banda, ja fa uns dies vam fer planter de pèsol en safata per assegurar la seva germinació. Han crescut bé i ja toca passar-los al camp. També toca fer una altre sembrada de faves i plantar els alls. Ho haviem de fer aquesta setmana però com que ha plogut ara no podem tocar la terra i ens haurem d'esperar que estigui en saó i es pugui treballar.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-02-05

ELS CALÇOTS

Bon dia família!

Sembla que els calçots ja van arribant, aquest any a un ritme més lent.

La temporada passada vam fer la primera calçotada pels volts de Nadal però aquest any vam tenir unes setmanes de fred intens al Novembre que ho van deixar tot parat.

Amb el clima més amable d'aquestes últimes setmanes s'han anat espavilant i ja els començarem a servir ben aviat.

Recordeu que al rebost els trobareu en diferents formats; en manats de 10 i de 25 per fer-ne un bon àpat a casa o en manats de 100 per calçotades en família i amics.

Aneu preparant el foc i la salsa que les calçotades ja treuen el cap.

Salut i ceballot!

abdac bf cfffe by canfeixas on 500px.com

2018-01-29

pàgina:  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  

© Menjar sa Esteve SCP