Usuari:
Password:
Novetats
MENJAR SA ESTEVE
LA PLANIFICACIÓ

Bon dilluns família!

A principi d'any s'ha d'aprofitar abans que s'allarguin els dies i els migdies comencin a ser més calorosos per fer la planificació de les plantacions de l'hort, al menys fins a la plantada d'agost! I és que tot i el fred que encara fa ja hem de començar a mirar cap a la nova temporada ja que a principis de febrer començarem a plantar alls, algunes cebes, porros i també faves i pèsols. Per altre banda aviat haurem de començar a preparar les safates on farem el nostre planter, sobretot de tomaqueres.

Però abans de plantar i posar-nos al camp val la pena agafar paper i bolígraf per fer una mica d'esquema i planificació de la temporada.

En aquesta planificació s'ha de tenir en compte què volem plantar i la quantitat que plantarem de cada cultiu. Com que portem un registre anual del que plantem i sabem si en va faltar o en va sobrar, ens basarem amb les dades de l'any anterior per decidir les quantitats del present.

També hem de decidir les dates en que farem les plantacions. Això és de gran importància ja que plantar d'hora et pot permetre començar a collir una mica abans els productes d'estiu però és arriscat ja que una gelada tardana pot cremar totes les plantes i que, com a mínim, haguem de fer la feina dos vegades. L'any passat el 28 d'abril ens va sorprendre a tots amb una gelada que a la zona de Fonollosa va fer força mal.

Una vegada sabent les quantitats i el dia de plantació toca triar la distribució dintre l'hort d'aquests cultius. En aquest punt cal tenir en compte per una banda quines plantes posem de costat ja que n'hi ha algunes que s'ajuden mútuament i d'altres que es molesten. Per altre banda també hem de tenir en compte què s'ha plantat ha cada zona de l'hort en les anteriors temporades ja que no es convenient repetir el mateix tipus de cultiu en una mateixa zona, tant per evitar plagues i per saber també la quantitat de compost que hem d'aplicar. Això se'n diu la rotació de cultius.

Si fem una bona planificació la feina dels propers mesos serà més fàcil i ens facilitarà una bona temporada!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-01-22

ELS ARBRES FRUITERS A L'HIVERN

Bon dia família!

Per la majoria dels fruiters, l'hivern és el moment del repòs.

Als fruiters de fulla caduca, que són els que més tenim aquí, ametllers, presseguers, cirerers, pomeres, pereres, albercoquers, els convé acumular “hores de fred” ( de 0º a 7ºC). En aquest temps és quan fem la poda d'hivern.

Perquè la fem?

A l'arbre no li agrada que el podem, qualsevol poda, fa que l'arbre hagi de lluitar per tornar-se a equilibrar, en canvi a nosaltres la poda ens dona moltes avantatges: Podem formar els arbres per collir la fruita a la nostre mida d'alçada, deixar-los sense branques per sota, perquè no si enfilin els porcs senglars i cabrits, ara molt abundants a la nostre zona..., al treure-li branques, també reduïm el numero de fruita que farà a l'estiu, i per tant farà la fruita més grossa....

Per això hem de buscar un equilibri entre el que ens convé a nosaltres i el que li convé a l'arbre. Els arbres de fulla perenne com l'olivera, també tenen el seu temps de repòs a l'hivern i també els va bé acumular “hores de fred” (aquests, a partir de 12º), és millor podar-los més entrant a la primavera, ja que són sensibles a les gelades.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-01-08

BON ANY i BON OLI

Bon dia i bon any família!

Esperem que estigueu gaudint de les festes i de l'any que comença.

Abans d'acabar l'any vam portar les olives al molí i ja podeu trobar l'oli a la web, aquest any també en format garrafa de 5l. Boníssim com sempre!

És hora d'anar tornant a les dietes més lleugeres i riques en verdura. D'entre les diferents varietats de bròquils i cols, ara mateix us recomanem el bròquil verd, és el que està més gran i maco.

Salut i bons aliments!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2018-01-03

BON NADAL

“Mucha gente pequeña,

en muchos lugares pequeños,

cultivarán pequeños huertos...

que alimentarán el mundo.”

Gustavo Duch

Gràcies per la vostra confiança. Bones festes i feliç 2018

Aquesta setmana només servirem el dijous 28 de Desembre

copia hort nevat by canfeixas on 500px.com

2017-12-24

MISTELA DE CAN FEIXAS

Bon dia família!

La mistela l'elaborem amb el most provinent de la barreja de diversos raïms blancs de taula i de ceps que hi ha al voltant de Cal Feixas.

El mateix dia que els collim, els xafem i despalillem, el most resultant es filtra i a continuació es barreja en proporcions de 7 parts de most per 2 parts de aiguardent a 40º.

L'aiguardent el destil·lem a casa, de la pellofa de raïm de l'anyada anterior. A continuació la barreja la posem en una bota de 25 litres, on reposa uns mesos fins el moment de embotellar-lo.

És una mistel·la molt floral, que baixa molt bé amb els torrons de Nadal.

Aquesta setmana repartirem les comandes dimarts i dimecres!

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-12-18

COLLIM OLIVES

Bon dia família!

Entrem al desembre i encarem l'últim mes de l'any. Portem uns dies que fa unes bones gelades i al migdia la temperatura ja no puja tant, aquest fet junt amb els dies ben curts fa que les plantes i les herbes casi no creixin, està tot gairebé parat.

Aquests dies com que fa tant fred als matins hem de vigilar que les gelades no ens malmetin els cultius i els que son més delicats mirem de tapar-los ja sigui amb una manta tèrmica o amb les seves pròpies fulles.

Ara fa uns dies que hem començat a collir les olives. Primer, allà a l'octubre, en vam collir de verdes per menjar i ara que la majoria han madurat i ja son negres es el moment de collir-les totes per fer-ne oli.

Per collir-les tenim la sort de tenir un paraigües. Aquest paraigües s'enganxa al tractor, anem fins a les oliveres i una vegada a sota l'obrim de manera que rodegem tot l'arbre. Una vegada desplegat fem caure les olives dins el paraigües ja sigui picant amb un bastó o amb un "aplauso" elèctric que es com una pinta que vibra i sacseja les branques.

Amb aquest sistema anem collint un arbre rere l'altre fins que tenim el paraigües ple i l'anem a buidar al magatzem, quan les haguem collit totes les portarem al molí que ens les xafin i en treguin l'oli tant apreciat.

Aquest any n'hi ha moltes i sembla que tindrem oli bo en quantitat!

Aquesta setmana tot i els dies de festa servirem dimarts i dijous amb normalitat.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-12-04

PREPARATS PER PASSAR L'HIVERN

Bon dia família!

Fins ara hem estat guardant les collites per passar l'hivern, els tomàquets penjats, les botes plenes de vi, el codonyat, les carbasses, les conserves...

Els farratges i cereals ja són sembrats, i ara toca collir les olives per fer l'oli, aquesta setmana ja hem començat.

Preveiem una collita bastant bona, si la comparem amb els últims anys, dons no hem tingut la mosca de l'olivera, la pol·linització va ser bastant bona i la secada, no ha afectat gaire.

“Pel mal de ronyó, l'oli d'oliva és el millor”

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-11-27

LES PRIMERES GLAÇADES

Bon dia família!

Aquest any les gelades han començat d'hora i amb ganes. Tot i que els migdies encara són prou càlids els matins fa dies que ens llevem amb els camps ben blancs.

Aquestes gelades, tot i que no són molt fortes i que amb els primers raigs de sol ja es desfan, han provocat que els cultius d'estiu hagin mort i amb ells tomàquet, pebrot, albergínia, etc. s'hagin acabat.

Aquest és un moment de canvi a l'hort i aquests últims dies ens hem dedicat a retirar totes les canyes, símbol d'estiu i de bon temps, que aguantaven mongeteres i tomaqueres. Ara toca desclavar-les, triar i llençar les trencades i guardar-les a un racó fins l'estiu que ve.

Per altre banda, ara comença l'època de cols i bròquils. En tenim de moltes varietats diferents i estan guapíssims.

Ja fa dies que vam començar a servir els bròquils morats que sempre arriben els primers però mica a mica s'hi aniran sumant la resta, bròquil verd, coliflor, bròcoli, etc.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-11-21

EL CODONYAT

Bon dia família!

El codony és de les últimes fruites que maduren i s'han d'aprofitar perquè es fan malbé molt ràpid.

Avui fem codonyat:

INGREDIENTS

4 Kg CODONYS

3 kg DE SUCRE ECO DE CANYA

1 PELL DE LLIMONA

3 BARRES DE CANYELLA

1r Obrir els codonys i separar els cors en una olleta amb aigua (perquè no es tornin negres), posar la resta del codony tallat a daus en una cassola.

2n Bullir els cors una 1/5 hora a la olleta i escórrer l'aigua dins la cassola del codony.

3r Afegir el sucre les barres de canyella i les pells de llimona, i fer bullir durant 1,5h mínim, triturar amb batedora, i un cop triturat, no deixar de remenar(que s'enganxa).

4t Quan sigui ben espès, abocar en motlles perquè agafi forma, i deixar assecar.

ENS HA QUEDAT BONISSIM.

Salut!

unnamed by canfeixas on 500px.com

2017-11-15

LA COL KALE

Bon dia família!

Entre les varietats de cols que fem, aquest any n'hi sumem una, la col Kale.

Segurament heu sentit a parlar de la moda de la col Kale. És una varietat que conté moltes vitamines (A,C,K) i un alt contingut en ferro i calci. Apart també és baixa en calories i alta en fibra i en fitonutrients. Tot un "luju", no?

A l'hora de consumir-la la podem menjar de formes diferents, tant crua en amanida o sucs com cuita. Tot i així convé coure-la poc, amb el mínim de líquid. Les tècniques de cocció ideals són el saltat o el vapor. Un cop cuita, queda deliciosa simplement amanida amb un bon oli.

Salut i Kale, que aquesta setmana hem d'estar ben alimentats!

unnamed () by canfeixas on 500px.com

2017-11-06

pàgina:  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  

© Menjar sa Esteve SCP